Zanimljivosti

Mirisni, šareni, zdravi sapuni koje možete napraviti i sami

Prirodni sapuni iz kućne radinosti

Sapune različitih oblika, mirisa i boja, izrađene od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu, možete napraviti i kod kuće.

Recept vam donosimo, ali dobra volja da se okušate u izradi sapuna ovisi ipak samo o vama. Trebat će vam kalupi za oblik kakav želite, to mogu biti kalupi za kolače, zatim eterična ulja za miris po želji, te baza za izradu sapuna, koju je najbolje i najjednostavnije kupiti gotovu.

Shea maslac –mehlem iz Afrike

Baza sadrži više od 40 posto maslinovog ulja, palmino i kokosovo ulje, te dodatak shea maslaca. Saponifikacija se vrši na bazi obične lužine, a kiselost se gubi u toku izrade sapuna, kojima treba 4  sedmice da sazriju kada se rade hladnom metodom, kakvom su se inače sapuni pravili u vrijeme naših starih.

Za prirodne sapune posebnu važnost ima shea maslac, koji dodatno hidratizira kožu. “To je prirodna mast, nastaje iz orašastih plodova shea drveta koje raste u Africi, gdje se zbog svojih ljekovitih svojstava upotrebljava više od 2 hiljade godina. Dobiva se ručnom obradom i to je najprirodnija moguća mast za sve moguće namjene, antibakterijska je, protuupalna, a štiti i od vremenskih uslova. Nerafinirani shea maslac koji koristimo u našoj bazi za sapun ima i dodatno svojstvo, a to je da je prirodna zaštita od UVA i UVB zraka. Osigurava odličnu njegu kože, jer sadrži visoke količine vitamina A,C i E.  Kao krema može pomoći kod određenih kožnih problema. Nisu zabilježene nikakve alergijske reakcije u njegovoj primjeni,  može se koristiti nakon depilacije kako bi se koža brže obnovila, za brže zacjeljivanje bilo kakvih rana, kod ekcema i dermatitisa, za sprečavanje nastanka strija, kod tvrdih peta te ispucanih zanoktica. Odličan je i kod ispucanih vrhova kose, pa se koristi kao pakung za suhu, lomljivu i obojenu kosu.”

Zdrava “hrana” za kožu

Kao argument zašto koristiti prirodnu kozmetiku, koja u sebi sadrži organski uzgojene sastojke, njezini pobornici navode kako bi trebalo za lice, gdje se nalaze najosjetljiviji dijelovi naše kože, pronaći zdravu “hranu”, kao kad promijenimo prehrambene navike, pa odlučimo jesti zdravo, u prirodi uzgojenu, i hemijski ne tretiranu hranu. Umjesto proizvoda koji sadrže snažne hemikalije, koje mogu oštetiti kožu i poremetiti njezinu prirodnu ravnotežu, sve je više istraživanja koja govore o prednostima organski uzgojenih sastojaka u kremama, serumima, tonicima, te ostalim proizvodima za čišćenje i njegu lica.

Prirodni sapuni koje ćete napraviti sami ili kupiti, ne pjene se kao što se pjene određeni gelovi za tuširanje, koji se uglavnom baziraju na umjetnim deterdžentima. “Treba voditi brigu o proizvodima koje nanosimo na kožu i kosu, svakako prije kupovine proučiti sastav proizvoda, čitati deklaracije i educirati se o tome koje se štetne tvari mogu nalaziti u kozmetičkim preparatima” ističe Barbara Bolf.

Postupak izrade sapuna

1.Bazu za izradu sapuna narežite na listiće ili naribajte, i otopite na pari u poklopljenoj posudi ili u mikrovalnoj pećnici s tim da u nju dodajte mlijeka (obavezno mlijeko u prahu) i to 15 do 20 posto od težine sapuna koju ste odlučili napraviti. (Npr. ako koristite 100g baze, u nju dodajte 1,5-2 dl mlijeka).

  1. Kad je baza potpuno otopljena, dodajte eterična ulja za miris. Dovoljno je samo nekoliko kapi. S mirisima možete eksperimentirati.
  2. U otopljenu bazu možete dodati boju po želji, čokolada u prahu će vašim sapunima dati smeđu boju ali i hidratizirajuća svojstva, za intenzivnu crvenu boju možete dodati malo crvene paprika u prahu, od latica nevena sapun će biti žućkast, kadulja će mu dati zelenu, a kamilica bež-zelenkastu boju.
  3. U otopljenu bazu možete dodati i malo tekućeg glicerina (1 kašika na 100 g baze) koji će sapunu dati dodatna hidratizirajuća svojstva, možete dodati i zobenih pahuljica (1 žlica na 100 g baze) koje će dati sapunu piling efekt. Od ljekovitog bilja možete dodati malo kamilice, lavande, metvice ili nevena koji će sapunu dati i ljekovita svojstva. Navedene dodatke u svojim sapunima koristite pojedinačno.
  4. Otopljenu bazu obojenu s umiješanim dodacima i mirisom prelijte u kalupe koje ste prethodno obukli u plastičnu foliju, tako će se sapuni lakše izvaditi iz kalupa.
  5. Sapune možete izvaditi iz kalupa i koristiti čim se stvrdnu, za što im je obično potrebno od 3 do 7 dana.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button