Književni kutakKulinarstvo

Miris djetinjstva – kljukuša

Kada vam ponestane ideje za jelo ili vam treba neka brza varijanta pite napravite kljukušu (tako je u mom mjestu zovu).

-Stara haj’ nam kljukušu – babo je često znao reći dok je majka naglas razmišljala, pitajući se šta da napravi jelu.

Mi djeca bi glasno negodovali. Niko od nas nije volio kljukušu, čak ni mama, pa je babo uglavnom ostajao bez tog zadovoljstva.

Babe nema, a ja zavoljeh  kljukušu.  Napravim je baš onako kako je on volio. I sjetim ga se. Ponekad zamišljam da je njemu pravim i bude mi drago. Znam da bi bio ponosan i znam da bi me pohvalio. Moj babo je svako moje jelo hvalio. Moj babo!

Kada vam ponestane ideje za jelo ili vam treba neka brza varijanta pite napravite kljukušu (tako je u mom mjestu zovu).

Ogulite krompira i nekoliko glavica luka. Dodate bijelog luka u zavisnosti koliko ga volite. Dvije šolje brašna (može se dodati i kukuruznog, heljdinog…) U tu smjesu staviti malo ulja, bibera I praška za pecivo. Sve posolite i umjesite vodom. Ujednačenu smjesu istresete u podmazani pleh pa u zagrijano špore dok blago ne porumeni.

Za poljev stavite da prokuha posoljena voda sa malo putera. Ko voli može preliti pavlakom ili kiselim mlijekom. Količinu namirnica prilagodite tepsiji I svojim potrebama. Obavezno da bude tanja, otprilike debljina prsta. Prijatno!

Za Akos.ba piše: Zilha Ramić

Povezani članci