Dijaspora

Minhen: U džematu Hidaje promovirana knjiga “Rješavanje sukoba u Kur’anu“

U nedjelju 16. decembra 2018. godine u džamiji džemata Hidaje održana jeprezentacija džemata i promocija knjige “Rješavanje sukoba u Kur’anu” autora mr. Muhameda Velića.

U jutarnjim satima upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena za Muhamed-ef. Velića i ostale goste. Tim džemata Hidaje su pred prisutnim gostima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, koji može biti primjer i ostalim džematima. Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata. Posebno se stavlja akcenat na rad na polju mekteba i mektepske nastave a pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj džemat u Minhenu.

U popodnevnim satima pred velikim brojem prisutnih vjernika upriličena je promocija knjige “Rješavanje sukoba u Kur’anu” autora mr. Muhameda Velića. Promocija je otvorena učenjem Kur’ana, a ašere je proučio Abdulvehab-ef. Vehabović, jedan od imama džemata. Na početku prisutne je poselamio Damir-ef. Babajić, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Zahvalio se i autoru knjige na dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju društvenog aktivizma.

U svom kratkom obraćanju mr.sc Damir-ef. Babajić je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige „Rješavanje sukoba u Kur’anu“ kao i teme koje tretira. Nova knjiga mr. Muhammeda Velića pod naslovom “Rješavanje sukoba u Kur’anu” (psiho-socijalni aspekti)  govori o tome kako Kur’an rješava svađe, sukobe i konflikte – u čovjeku, među ljudima (bračnim drugovima i drugima) i među grupama. Ovo je treće djelo mr. Muhameda Velića a koje se bavi rješavanjem sukoba na principima Kur’ana. Kur’anski koncept islaha (rješavanja problema i nesuglasica) može poslužiti boljem međuljudskom razumjevanju i toleranciji. Malo je autora danas koji se bave ovim i sličnim pitanjima. Muhamed je izuzetak među njima. On piše znalački; sa naučnog aspekta, on je izuzetno obaviješten o temi o kojoj piše; on piše jasno; on piše sa jasnim, humanističkim ciljem; Muhamed je vrijedni istraživač i bavi se zanimljivim temama, i zato treba podržati njegov glas-istakao je mr.sc Damir.

O knjizi je govorio autor Muhamed Velić.On se na početku zahvalio džematu, imamima i organizatorima promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u ovom džematu, džematu Hidaje. On je govorio o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivao, te istakao mjesto zadate teme u naučnom diskursu kao i važnost u svakodnevnom životu.

– Tretirao sam ovu temu islaha – rješavanja sukoba u i među ljudima kroz prizmu kur’anskog teksta (40 ajeta) i kroz prizmu 6 tefsira, tradicionalne i racionalne provenijencije. Ovo je jedna velika kur’anska tema, koja kod nas gotovo da uopće nije naučno tretirana. Ona je sinteza tefsira i psihologije. Nadam se da sam s Allahovom dozvolom pokrenuo ovo pitanje sukoba među zavađenim ljudima, a osobito među muslimanima, kako pojedinačno, tako i grupno i da će ova knjiga biti od pomoći mnogima – naglasio je mr. Velić. Velić je potom istakao važnost razumijevanja ove teme, njene primjene u muslimanskom društvu, te naveo vrste sukoba. U jednosatnom govoru obrazložio je važnost jedinstva zajednice muslimana, odnosno kompletnog društva.

Muhamed Velić je sarajevski imam, autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje. Završio je GHM i FIN u Sarajevu, na kojem je i magistrirao iz oblasti tefsira – tumačenja Kur’ana. Profesionalno je angažiran kao imam, hatib i muallim pri MIZ Sarajevu. Dugogodišnji je kolumnista IIN Preporod. Aktivno sudjeluje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pragme i baštine. Saradnik je nekoliko dnevnih listova, magazina i web portala. Posebno je aktivan i praćen na društvenim mrežama. Pored promovisane knjige “Rješavanje sukoba u Kur’anu” autor je knjiga “Bošnjaci na pola puta” i “Da, mi smo Islamska zajednica.”

Promocija je održana pred velikim brojem zaljubljenika knjige. Završena je učenjem ilahija i kasida i klanjanjem ikindije-namaza.

D.B.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button