Vijesti iz zemlje

Miholjsko ljeto u oktobru: Snijeg u septembru, a onda potpuni preokret

Budući da smo se koliko prošle sedmice u ovo vrijeme "kuhali" na plus 30, zahlađenje od čak 15 stepeni mnogima je palo kao hladan tuš.

Ovakvo jesenje vrijeme, prema najavama meteorologa čeka nas do kraja sedmice, zatim slijede dva dana pauze, pa opet lošije vreme.

Ipak, početkom oktobra moguće je Miholjsko ljeto, navode oni.

Kako je naveo poznati regionalni meteorolog Marko Čubrilo do subote će biti promjenljivo oblačno i hladnije od prosjeka za septembar. On navodi da će se danas i u srijedu naš dio Evrope i dalje nalaziti na periferiji anticiklona kroz koju će se nastaviti strujanje relativno hladnog i povremeno vlažnog vazduha te će oba dana biti relativno hladno, posebno u srijedu, uz pljuskove u središnjim i istočnim predjelima.

“Od četvrtka će biti postepeno toplije, posebno oko 25. septembra ali već poslije 26. septembra izgledno je novo pogoršanje uz padavine”, navodi Čubrilo.

Dobra vijest je da pogled na dugoročnu prognozu pokazuje vjerovatnoću da će nam oktobar, bar početak biti izuzetno prijatan, odnosno da će biti Miholjsko ljeto, navodi meteorolog.

“Pogled na sinoptiku za početak oktobra daje signal za dominaciju anticiklona uz svježe noći ali prijatne, tople, jesenje dane. Međutim, kako je to jako daleko, a pokazatelji ovih dana jako osciliraju, vidjet ćemo hoće li se prognoza održati“, zaključuje Čubrilo.

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button