Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Memorijalni centar Potočari: Dostojanstvena dženaza kakvu zaslužuju žrtve

Memorijalni centar Potočari: Dostojanstvena dženaza kakvu zaslužuju žrtve

 Ovogodišnje obilježavanje 23. godišnjice stradanja i Marš mira su protekli na najdostojanstveniji način, istakao je predsjedavajući UO Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović

U  Memorijalnom centru u Potočarima su zadovoljni organizacijom kolektivne dženaze za 35 ubijenih Srebreničana i Marša mira 2018. na putu od Nezuka do Potočara, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovogodišnje obilježavanje 23. godišnjice stradanja i Marš mira su protekli na najdostojanstveniji način. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj zvanica, sve je proteklo na visokom nivou i na način kako dolikuje ovakvoj vrsti obilježavanja”, istakao je predsjedavajući UO Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović.

Dodao je kako nije zabilježen nijedan problem.

”Možemo reći da smo ponosni i zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja, jer naše žrtve zaslužuju dostojanstvo“, kazao je Mujanović.

Memorijani centar u Potočarima je otvoren 2003. godine, te godine je ukopano 989 žrtava, 988 muškaraca i jedna žena, sa tri kolektivna ukopa. Najmlađa ukopana žrtva je Fatima Muhić, koja je ubijena kao novorođenče, a najstarija ukopana žrtva je Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine kada je ubijena.

Do sada je svoj smiraj u Memorijalnom centru našlo 6.610 identifikovanih žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko hiljadu žrtava.

“U organizaciji obilježavanja i pripreme dženaze učestvuje više institucija, organizacija i pojedinaca, bez njih organizacija ovakve vrste bi teško bila na ovakvom nivou. Ovom prilikom se zahvaljujem svim akterima koji su na bilo koji način učestvovali u pripremi i organizaciji dženaze. Želimo se zahvaliti i studentima-volonterima koji su pomogli u čišćenju Memorijalnog centra nakon dženaze. Lijepe su to poruke. Memorijalni centar u Potočarima čini velike napore da sjećanje na žrtve bude prisutno tokom cijele godine i svakoga dana“, zaključio je Mujanović.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici su u julu 1995. godine ubijena najmanje 8.372 civila.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top