Vijesti iz svijeta

Meka domaćin Generalne skupštine SMIIC-a

U Meki, u vremenu od 03. do 05. novembra 2019. godine, održava se Generalna skupština Instituta za standardizaciju i mjerenje (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Četvrta skupština smanjena je po broju članova državnih tijela iz oblasti halalnih standardizacija zemalja OIC-a, a pridružile su se Bosni i Hercegovini i Tajlandu.

Po odobrenju Instituta za standardizaciju BiH, Agencija za certificiranje halal kvaliteta ovlaštena je predstavnika BiH iz oblasti halal standardizacije na međunarodnom nivou. Generalna skupština SMIIC-a a prisustvovao je predsjednik Upravnog odbora Agencije, mr. Ahmed Hatunić i direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić.

U radu Generalne skupštine instituti će biti predstavljeni sa različitim izveštajima o radu tehničkih komiteta SMIIC – a donose zaključke i smještaju za buduće aktivnosti. Jedna od važnih aktivnosti na ovogodišnjoj Skupštini predstavljena je i iskoristila konačni drafta Halal standard za turizam i ugostiteljstvo za čiju izradu je bila zadužena Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.

Agencija aktivno učestvuje u radu tehničkih komiteta (TC) za halal hranu, halal kozmetiku, halal turizam, akreditacijske standarde i dr.

Učešćem u radu tehničkih komiteta SMIIC-a Agencija mora da kreira i prati najnovije trendove u oblasti halala i halal standardizacije na svetskom nivou.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button