Kulinarstvo

Mediteranski doručak sa domaćim slanim rolnicama, namazima i maslinama

Šta pripremiti:

1. Domaće rolnice punjene sirom i začinskim biljem
(Možeš ih napraviti dan ranije i samo podgrijati – hrskave izvana, mekane iznutra)

  • Tijesto kao za kiflice (ili lisnato)
  • Fil: feta sir + kajmak ili krem sir + svježi bosiljak ili peršun
  • Premazati jajetom, posuti susamom, peći 15–20 min na 200°C

2. Domaći namazi (izbor od 2–3):

  • Namaz od pečene paprike i bijelog luka
  • Humus (klasični ili sa cveklom)
  • Maslac s medom i limunom za slatki balans
  • Tuna + majoneza + limun + kapari (ako voliš riblje)

3. Dodatak uz peciva:

  • Masline, sušeni paradajz, feta u maslinovom ulju
  • Svježi krastavci i čeri paradajz
  • Maslinovo ulje za umakanje + malo balzamičnog sirćeta

4. Piće:

  • Domaći ledeni čaj s limunom i mentom ili
  • Niska kafa / turska kafa / espresso po izboru

Bonus ideja – serviranje:

Postavi sto kao malu mediteransku trpezu: peciva u korpi, namazi u manjim posudama, masline i sir u tanjirićima. Nek sve izgleda kao mali brunch buffet – uživanje je i u pogledu, ne samo u ukusu.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button