Kulinarstvo
Mediteranski doručak sa domaćim slanim rolnicama, namazima i maslinama

Šta pripremiti:
1. Domaće rolnice punjene sirom i začinskim biljem
(Možeš ih napraviti dan ranije i samo podgrijati – hrskave izvana, mekane iznutra)
- Tijesto kao za kiflice (ili lisnato)
- Fil: feta sir + kajmak ili krem sir + svježi bosiljak ili peršun
- Premazati jajetom, posuti susamom, peći 15–20 min na 200°C
2. Domaći namazi (izbor od 2–3):
- Namaz od pečene paprike i bijelog luka
- Humus (klasični ili sa cveklom)
- Maslac s medom i limunom za slatki balans
- Tuna + majoneza + limun + kapari (ako voliš riblje)
3. Dodatak uz peciva:
- Masline, sušeni paradajz, feta u maslinovom ulju
- Svježi krastavci i čeri paradajz
- Maslinovo ulje za umakanje + malo balzamičnog sirćeta
4. Piće:
- Domaći ledeni čaj s limunom i mentom ili
- Niska kafa / turska kafa / espresso po izboru
Bonus ideja – serviranje:
Postavi sto kao malu mediteransku trpezu: peciva u korpi, namazi u manjim posudama, masline i sir u tanjirićima. Nek sve izgleda kao mali brunch buffet – uživanje je i u pogledu, ne samo u ukusu.
Akos.ba