Kulinarstvo

Mediteranska salata s piletinom i jogurt-dresingom

Sastojci (za 2-3 osobe):
Za salatu:

  • 300 g pilećeg filea (grilovanog ili kuhanog)
  • 1 veća svježa krastavica
  • 2-3 paradajza ili šaka cherry paradajza
  • 1 paprika (crvena ili žuta)
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 100 g feta sira ili mladog sira
  • 10-ak maslina
  • Šaka rukole, matovilca ili zelene salate

Za dresing:

  • 150 ml jogurta (grčkog ili običnog)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 čen bijelog luka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • Sok pola limuna
  • Prstohvat soli, bibera i sušenog origana

Priprema:

  1. Piletinu kratko začinite solju, biberom i malo maslinovog ulja. Ispecite na roštilj tavi ili grilu, pa narežite na trakice. Može i ostatak pečene piletine od juče!
  2. Povrće operite i narežite na komade po želji. Luk možete kratko marinirati u limunovom soku da bude blaži.
  3. Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte narezanu piletinu, masline i izmrvljeni sir.
  4. Dresing: U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za jogurt dresing. Po potrebi dodajte malo vode ako je pregust.
  5. Prelijte dresing preko salate, promiješajte i poslužite hladno, uz krišku hljeba ili integralne pogače.

Savjet plus:

U salatu možete dodati i malo kuhanog kus-kusa, kinoe ili hladne tjestenine za još hranljiviju verziju.

Ovo jelo je lagano, brzo, zdravo i osvježavajuće – idealno za vrele ljetne dane! Želite li i ideju za desert ili piće uz ovo?

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button