U FokusuVijesti iz zemlje

Medijska agresija na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina se nalazi pod, do sada, neviđenim hibridnim napadom svim raspoloživim sredstvima. Aktivnosti jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine tek su jedan, ali najdirektniji, dio sveukupnih aktivnosti koje imaju za cilj destabilizaciju i konačnu podjelu Bosne i Hercegovine. Ovaj član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prvi ešalon napada na našu zemlju koji je jasno vidljiv. Međutim, ono što je puno opasnije jer je teže razumljivo široj javnosti, jeste specijalni medijski rat kojim se vrši konstantan napad na sve ličnosti i institucije koje su faktor očuvanja integriteta BiH.

U specijalnom hibridnom ratu koji se vodi na ovom prostoru konci se vuku iz Moskve, preko Beograda, a ciljevi napada su svi koji stoje na putu stvaranja srpske hegemonije na Balkanu što je važan interes Rusije u regiji. Poseban intenzitet medijskog rata protiv BiH i CG počeo je nakon 2014. godine kada su se ukrštanja interesa velikih sila sa kriznih žarišta Sirije i Ukrajine prenijela na Balkan. Medijska agencija Sputnik je otvorila svoj ured u Beogradu 2015. godine a nakon nje „Russia Beyond“. Prvi krug korisnika vijesti  ove dvije novinske agencije su glavni mediji u Srbiji i manjem bh. entitetu, a nakon njih reciklirane vijesti koriste mnogi domaći i crnogorski mediji, koji često nisu  svjesni glavnog izvora informacija. Na taj način se već sedam godina intenzivno bombardira javnost, kako ne bi mogla razaznati šta je provjerena informacija a šta dezinformacija. Paralelno sa medijski smišljenim aktivnostima protiv Bosne i Hercegovine i svih institucija koje su stajale na braniku njene odbrane, obavještajne službe direktno i indirektno šalju informacije tzv. spinerima upitnih moralnih vrijednosti, koji ih svjesno ili nesvjesno plasiraju na štetu Bosne i Hercegovine.

Kako bi se provelo u djelo stvaranje “Srpskog sveta” ili Velike Srbije, širenjem prije svega na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, pored političkih, medijskih i obavještajnih kapaciteta, uključene su i neke vjerske zajednice. Zanimljivo je da je fokus medija puno rjeđe usmjeren na kritike prema dokazanim inspiratorima mnogih zlodjela, dok se sve češće napada Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja javno poziva na zajedništvo i jednakost naroda i građana, dajući punu podršku suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine. Pokušaj slabljenja i unošenja razdora u Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je usmjereno na razjedinjavanje Bošnjaka u cjelini, jer su upravo Bošnjaci i drugi bh patriote glavni zaštitnici suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

U veoma složenim domaćim i međunarodnim političkim odnosima, Bošnjaci kao narod, zajedno sa pripadnicima drugih naroda Srba i Hrvata i ostalih građana koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, uspijevaju odoliti izazovima i braniti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Kada su neprijatelji shvatili da vanjski nasrtaji na BiH ne donose očekivane rezultate, uključeni su i domaći aktivisti, među kojima ima i onih koji ne razumiju kompleksnost situacije niti su svjesni  svoje destabilizirajuće uloge. U najtežim vremenima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, najočitiji pokušaj destabilizacije Armije Bosne i Hercegovine i domaćih političkih snaga, bilo je djelovanje Fikreta Abdića koji je imao otvorenu saradnju sa srbijanskim agresorom na Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući odlučnosti i spremnosti patriota na odbranu zemlje, velikosrpski projekat sa Fikretom Abdićem je završio na smetljištu historije.

Važno je prepoznati i razlučiti još jednu bitnu stvar, a to je razlika između objektivne kritike i medijske hajke sa elementima rušilačkog pohoda. U specijalnom medijskom ratu koji se vodi protiv naše zemlje, upravo se radi o ovom drugom. Sve institucije države Bosne i Hercegovine su pod blokadom s direktnom otvorenom prijetnjom daljnjeg njihovog slabljenja i rušenja. Uz to je krenula hajka i na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao najvažniju i jedinu organizaciju Bošnjaka koja je ostala monolitna i jedinstvena.

Imajući sve ovo u vidu, Islamska zajednica će intenzivirati rad među svojim članovima i pripadnicima kako bi im jasno ukazala na globalne prijetnje za našu domovinu i Islamsku zajednicu, i upozorila na štetno djelovanje nekih centara i pojedinaca u našem okruženju.

Kolegij urednika Media centra Islamske zajednice u BiH

preporod.info

Povezani članci

Back to top button