Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Dani vakufa 2023” od 9. do 18. maja u osam gradova uz bogate sadržaje

Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tradicionalno 11. godinu organizuje manifestaciju pod nazivom "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini".

Ove godine manifestacija će od 9. do 18. maja biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, uz brojne i bogate sadržaje.

Među njima se izdvajaju okrugli sto o vakufima, izložba o autentičnosti bosanskih džamija, kao i promocija monografija „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Livno“ i „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945–2021)“.

Također, u okviru programskog sadržaja u planu je svečano otvaranje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima, kao i otvaranje ženskog internata Behram-begove medrese u Tuzli.

Osim objekata od značaja ekonomskog i obrazovnog karaktera, planirano je otvaranje novoizgrađene džamije u Pećigradu, Cazin, dok će u Bihaću biti upriličena svečanost u povodu završetka rekonstrukcije zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta.

Vakufska direkcija za najistaknutijeg vakifa u 2022. godini je pripremila Plaketu koja će mu biti uručena na svečanosti otvaranja manifestacije, dok će isti dan u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori biti kazivana hutba „Vakifi su dobročinitelji koji se pamte“.

Osnovni cilj manifestacije, koja je u Bosni i Hercegovini postala već tradicionalna i okuplja sve veći broj građana i vakifa, je reanimirati duštvenu svijest o važnosti i ulozi vakufa u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojima su se gradovi i razvijali.

U Vakufskoj direkciji vjeruju da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promoviše vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

– Manifestacija „Dani vakufa“ prošle godine je imala jubilej, odnosno deset godina realizacije u kontinuitetu. To govori u prilog činjenici da se pokazala kao uspješan projekat. Da nije bilo tako, ona ne bi doživjela i ovogodišnju realizaciju. Za Islamsku zajednicu ona je značajna, jer pokazuje da Islamska zajednica nedvojbeno brine o vakufu i nastoji ostvariti volju vakifa jer je to emanet koji Islamska zajednica uspješno nosi. S druge strane, ona ga konstantno unapređuje, a kroz ovu manifestaciju Vakufska direkcija široj društvenoj zajednici osvjetljava njegovu ulogu i značaj za prosperitet i stabilnost društva u cjelini – izjavila je za Agenciju MINA Amela Trako-Mahmutović, sekretar Vakufske direkcije.

Ona ističe da je ova manifestacija polučila rezultate, što se ogleda i u činjenici da pojedinci, institucije i privredni subjekti sve više prepoznaju značaj trajnoga dobra pa i sami žele učestvovati i ostaviti trag u njemu.

– Mogli bismo kazati, a tome možemo svjedočiti kroz različite vakufske projekte, da vakuf kao trajno dobro olakšava i Islamskoj zajednici u izvršavanju svoje plemenite misije – izjavila je Trako-Mahmutović.

Partneri ovogodišnje manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt, Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa, Muftijstvo zeničko i Medžlis IZ Doboj, Muftijstvo bihaćko i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, Medžlis IZ Cazin, Muftijstvo mostarsko i Medžlis IZ Livno i Mostar, te Muftijstvo sarajevsko i Medžlis IZ Visoko.

akos.ba

Povezani članci