Vijesti iz zemlje

Maglaj: Merjema poginula na povratku iz mekteba na “magistrali smrti”

Na magistralnom putu M-17 u naselju Liješnica kod Maglaja, u subotu oko 11,30, dogodila se tragična saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila 12-godišnja djevojčica Merjem S. dok se vraćala sa mektebske nastave, prelazeći magistralni put M-17, na djevojčicu je naletjelo vozilo Pasat VW registraskih oznaka 001-M-336 kojim je upravljao T.D. (1980.) iz Suhog Polja kod Doboja koji se u trenutku nesreće kretao iz pravca Zenice.

Djevojčica je vrlo brzo nakon nesreće prebačena u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Maglaj gdje su dežurni zdravstveni radnici, nažalost, mogli samo konstatovati smrt. Na licu mjesta zatekli smo i grupu mještana Liješnici. Duboko su bili potreseni tragedijom koja je zadesila porodicu poginule djevojčice. Ogorčeni su na vozače koji ovom dionicom, kako tvrde, voze preko svih ograničenja. „Djevojčica je bila pravo zlato“, bilo je prvo što su nam rekli. Šefik Ibraković je iz Misurića, a u Liješnici mu živi kćerka sa porodicom.

„Ima dva unuka, jedan je već krenuo u školu i svakodnevno na ovom mjestu prelaze magistralu kao i ostala djeca koja iz naselja Salkići idu do objekta područne škole. Vozila koja se kreću iz pravca Maglaja i izlaze iz tunela imaju ograničenje 70 km/h. Taj znak niko ne poštuje, to odgovorno tvrdim. Ne predstavlja samo magistrala opasnost za djecu, nego i loklani put pored škole. Zašto se na ovom dijelu magistrale ne postave barem pješački prelazi“, pita se ogorčeni Ibraković.

Mještani nam pričaju da je loša preglednost, posebno za pješake, i kada su kamioni parkirani ispred obližnjeg stovarišta građevinskog materijala. Još jedna opasnost za djecu, tvrde. „Prije rata na ovom istom mjestu poginula je takođe desetogodišnja djevojčica“, pričaju nam mještani.

„Na ovom dijelu, osim što vozači voze prebrzo, loša je preglednost“, dodaje Fadil Salkić, mještanin Liješnice. Okupljeni mještani odlučni su u namjeri da se na ovom dijelu magistralnog puta M-17 uvedu znatno niže dozvoljene brzine kretanje, ali i da se osigura sigurnost pješaka izgradnjom podhodnika.

Uviđaj lica mjesta obavili su istražitelji PS Maglaj uz dežurnu kantonalnu tužiteljicu Adisu Kadušić. Više detalja o ovoj tragičnoj nesreći znaće se nakon okončanja svih istražnih radnji. Dok je trajao uviđaj, saobraćaj se ovom dionicom M-17 odvijao naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

maglaj.net

Povezani članci

Back to top button