Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Loša ponašanja roditelja koja izazivaju još lošije ponašanje djece

Loša ponašanja roditelja koja izazivaju još lošije ponašanje djece

Dobra vijest je da možete da zaustavite ovaj ciklus “neodgoja” jednostavnim izbjegavanjem određenih situacija u odrastanju.

Nedosljednost

Da li vaše dijete kuka ili se baca po podu prodavnice kada vi ne želite nešto da mu kupite?

Ili vrišti po parku kada ne želi da ide kući? Kako vi odgovarate na ovakvo ponašanje? Ako ne želite nešto da kupite djetetu ili ste riješili da idete kući, tako treba da ostane. Svaka vaša nedosljednost pokazaće djetetu da može da bude po njegovom ako se ponaša na neprimjeren način.

Izricanje kazni koje se ne izvršavaju

Ne treba da upućujete djetetu prijetnje koje neće biti ispunjene. Na primjer, ne govorite mu da ćete ga kazniti ako ponovo prospe nešto, ili da ga nećete voditi više u prodavnicu jer se tamo loše ponaša, ako to nećete stvarno i da uradite. Dijete neće imati razlog da vas posluša ako ne shvata ozbiljno vaše prijetnje.

Opravdavanje ponašanja djeteta izgovorima

Djeca mogu da budu žedna, gladna, nervozna, to je sasvim normalno, ali im to ne daje pravo da se ponašaju neprimjereno. Ovo je naročito često u periodu kada djeca nisu u stanju da verbalno izraze svoja osjećanja. Iako znate da čak i stariji nekada mogu biti tvrdoglavi, nemojte uvijek opravdavati djetetovo ponašanje traženjem izgovora.  Za sve je potrebna razumna mjera.

Prijetnje

Česte prijetnje mogu da imaju kontra efekat na djetetovo ponašanje. Nije svaka situacija ni za kaznu a ni za prijetnju istom. To što ćete prijetiti djetetu ne znači uvijek da će to imati pozitivan uticaj na djetetovo ponašanje. Imajte u vidu da neka istraživanja pokazuju da, na primjer, djeca koja su kažnjena zbog laži još više lažu. Objasnite, ne prijetite.

Vikanje

Ako podignete glas ne znači da će vas dijete bolje čuti i razumjeti a još manje znači da će uopšte odreagovati na vašu naredbu. Pa čak i da odgovori to ne mora, i vjerovatno ni neće, imati efekat na duge staze. Vikanjem samo možete pokvariti odnose sa vašim djetetom.

Fizičko kažanjavanje djeteta

Fizičko nasilje prema djetetu može da ima veliki uticaj na njegovo samopoštovanje i može da prouzrokuje još agresivnije ponašanje. Na ovaj način djeca prije uče kako da izbjegnu bol koju ćete im nanjeti nego kako da poboljšaju svoje ponašanje.

Smijanje nedoličnom ponašanju

Vama možda može izgledati zabavno da vaše dijete psuje nekoga, da u restoranu baca hranu po podu ili radi nešto slično. Ali, ljudima oko vas to neće biti ni malo simpatično. Ako vi ne samo da djetetu ne skrenete pažnju da nije lijepo to što radi već se i smijete, ono će nastaviti da se ružno ponaša smatrajući da je zanimljivo i ostalima.

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top