Kulinarstvo

Ljekovita svojstva tikvica

Tikvica postoji više oblika, vrsta i boja, a u našem području se najviše koriste tamnozelene i male tikvice koje nalikuju velikim krastavcima. Mnogi misle kako su tikvice povrće, no zapravo je riječ o voću.

Tikvice vrlo lako uspijevaju, a mogu se saditi u tegli ili u vrtu. Ukoliko ih se sadi na otvorenom preporučuje se sadnja nakon što prođe opasnost od mraza, a najviše im odgovara osunčano, plodno i humusno tlo.

Tikvice je najbolje brati svakodnevno jer plodovi tikvica koji narastu veći od 12 centimetara gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvice za zdravlje

Tikvice su pune nutrijenata, a sadrže malo kalorija zbog čega se smatraju odličnom namirnicom za mršavljenje jer daju sitost ispunjavanjem želuca.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, kalija i mangana, a žute tikvice su bogate beta karotenom. Većina vrijednih tvari se nalazi u kori zbog čega se kora ne bi smjela guliti s mladih plodova.

Svakodnevnom konzumacijom tikvica se organizam hrani dijetalnim vlaknima koja čiste crijeva od toksina, potiču probavu i sprečavaju zatvor. Na taj se način smanjuje apetit, vjerojatnost od pojave raka i kontrolira se šećer u krvi.

Spojevi koji se nalaze u tikvicama snižavaju holesterol i čuvaju zdravlje krvnih žila, a upravo zbog toga se smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara te od ateroskleroze.

Fitonutrijenti iz tikvica smanjuju simptome povećane prostate, a zbog visokog udjela mangana tikvice povoljno djeluju na sve funkcije tijela. Isto tako tikvice ubrzavaju sintezu kolesterola i masnih kiselina, pospješuju metabolizam ugljikohidrata i proteina.

Neke od zdravstvenih dobrobiti tikvica su povećanje razine energije, snižavanje holesterola, sprečavanje bolesti prostate, čuvanje zdravlja fetusa, protuupalno djelovanje, pomoć kod mršavljenja, čišćenje crijeva od toksina, poboljšanje probave i zdravlje kože.

Recept od tikvica

Tikvice su popularne u cijelom svijetu te se upotrebljavaju za pripremu kruha, ratatouille, pržene, quesadille i palačinki. U našim se krajevima najčešće upotrebljavaju u umacima, punjene, u slanim kolačima, pohane, u juhama, pomiješane sa svježim sirom ili drugim povrćem.

Od tikvica se mogu napraviti zdrave špagete, dodati u salatu s krastavcima, narezane na tanje rezance, posoljene i prepržene s omiljenim umacima za tjestenine. Osim plodova mogu se jesti i cvjetovi tikvica.

Tjestenina s tikvicama

Ako ste ljubitelj tjestenine sigurno će vam se svidjeti recept u kojem ima mnogo zdravih i ukusnih namirnica.

Sastojci:

250 g tjestenine

1 režanj bijelog luka

2 tikvice

1 luk

50 rukole

maslinovo ulje

sol

5 cherry paradajza

Prvo dolijete vodu u posudu, posolite i ostavite na laganoj vatri dok se ne zagrije. Zatim na zagrijano maslinovo ulje stavite usitnjeni luk i bijeli luk, promiješate i pirjate sve dok ne omekšaju.

Dodate tikvice narezane na manje komadiće te pustite da se dinsta. Nakon što je prokuhala voda za tijesto, stavite špagete ili drugu vrstu tjestenine.

Kuhano tijesto ocijedite i stavite s tikvicama te dobro promiješajte. Dinstajte kratko vrijeme i zatim poslužite s cherry paradajzom i rukolom.

Pronađite način kako ćete uključiti tikvice u svakodnevni život te uživati u brojnim ukusnim jelima.

https://www.savjetnica.com

Povezani članci

Back to top button