Zdravlje

Ljekari upozoravaju: Temperaturne oscilacije zraka nepovoljne i za zdrave i za bolesne

Adekvatna priprema organizma na vremenske promjene je neophodna i temperaturne oscilacije, iako najčešće utiču na pacijente koji boluju od različitih hroničnih bolesti, mogu biti neugodne i za najzdraviji organizam, upozorava prim. dr. Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu.

Tokić tvrdi da razlika u temperaturi od deset stepeni u plusu ili minusu predstavlja stopostotno opterećenje za zdrav organizam.

“Organizam ne može u tako kratkom vremenskom intervalu da se prilagodi naglim promjenama ili skokovima temperature. Kod skoka od plus dva na minus 15, recimo, razlika je minus 17. Povećanje temperature u plus ili minus deset stepeni je stopostotno opterećenje za zdrav organizam. I zdrav organizam mora da se pripremi na takve promjene. Ukoliko nije pripremljen doći će do pada imuniteta”, objasnio je za Anadolu Agency (AA) sarajevski ljekar.

Kako je kazao, najosjetljiviji na temperaturne oscilacije su krvni sudovi i disajni putevi.

“Na niskim temperaturama dolazi do njihovog stiskanja, grčenja, smanjivanja njihovog lumena kroz koji prolazi i zrak i krv. Zato su pacijenti, pogotovo oni s kardiovaskularnim problemima i hroničnim oboljenjima pluća, izuzetno osjetljivi na takve temperaturne razlike”, kazao je Tokić.

Tvrdi da je neophodno da takvi pacijenti posebno obrate pažnju na način odijevanja.

“Veliki broj njih izlazi napolje bez rukavica ili bez kape na glavi, a krvni sudovi koji su na tim dijelovima, refleksno svoj spazam prenose na osjetljive organe kao što su srce i pluća i na taj način izazivaju direktno tegobe. Neophodno je da se itekako oslonimo na izuzetno dobar način odijevanja, da se utoplimo, ali da ta odjeća ne bude tijesna, već komotna i široka da bi omogućili normalnu cirkulaciju”, savjetovao je Tokić.

– Adaptacija organizma na promjene –

Kako je kazao, temperaturne oscilacije mogu dovesti do brojnih komplikacija, stoga je i najzdravijim osobama savjetovao da ne zanemare čak i naizgled običnu prehladu koja, u slučaju neadekvatnog tretiranja, može dovesti do izuzetno teških oblika prehladnog stanja sa komplikacijama poput upale sinusa, pluća, mokraćnih kanala i promjene krvnog pritiska.

“To sve organizam mora sam da izniveliše, ako nije pripremljen na kvalitetan način, onda će i kod zdravih osoba doći do ovakvih poremećaja”, rekao je Tokić.

Napomenuo je da adaptacija organizma na vremenske promjene neprekidno traje. Zdrav organizam se adekvatnim odijevanjem, uzimanjem dovoljne količine tečnosti, vitamina, minerala, energentskih izvora kao što su ugljikohidrati, šećeri i masti može u roku od nekoliko sati prilagoditi promjenama.

“Organizam će u toku šest do deset sati moći bez ikakvih problema iznivelisati razlike i održati balans. Ako vi njega na drugi način izazivate – kao što vidim kod mlađih osoba koje kod porasta temperatura odmah nose laganiju odjeću – onda su za pet, deset dana pune ordinacije sa prehladama i dobro izraženim upalama pluća. Ne smijete organizam naglo izložiti, bez obzira na trenutnu vanjsku temperaturu. Bolje se slojevito oblačiti i na kratko vrijeme odložiti odjeću, pa je ponovo obući”, savjetovao je specijalista za plućne bolesti.

Govoreći o značaju unošenja tečnosti, Tokić je naglasio da organizam troši veliku količinu energije kako bi održao tjelesnu temperaturu do 37 stepeni.

“Na taj način se gubi velika količina tečnosti. Gubi se preko disanja i preko kože. Organizam na taj način nastoji da održi stalnu tjelesnu temperaturu i povećava svoj metabolizam, svoje učešće u oslobađanju i stvaranju veće količine energije. Da bismo njemu omogućili da i dalje normalno funkcioniše, moramo mu vratiti količinu izgubljene tečnosti i na taj način mu omogućiti da nam obezbijedi da ne dođe do smrzavanja ili do pregrijavanja. Na taj način ćemo obezbijediti balans u smislu unošenja i drugih materijala, kao što su određene soli ili drugi mikroelementi koji dolaze u organizam i tako obezbjeđuju njegovo normalno funkcionisanje”, objasnio je Tokić.

– Opasnost od vurisnih infekcija do aprila –

Dolaskom proljeća očekuje se i porast temperature zraka, što će zasigurno dovesti do porasta broja oboljelih od zarazne bolesti gripe, a opasnost od respiratornih infekcija može se očekivati sve do aprila.

“April je uslovno krajnji period kada možemo imati ovako izraženije obolijevanje od virusnih infekcija. Do tog perioda se treba čuvati i održavati svoj organizam, odnosno imunitet na višem nivou. Imunitet se ne može održavati ako organizam izlažete naglim promjenama. Potrebno je pripaziti na odjeću i obuću i, normalno, aktivno se kretati, tražiti prostore gdje je čistiji zrak, bježati iz zatvorenih prostora i unositi što veće količine svježeg voća i povrća, što će organizmu omogućiti da se prilagodi”, poručio je Tokić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button