Enterijer

Savjeti kojih se treba pridržavati kod pranja odjeće

  1. Više nije bolje

Nemojte vjerovati u mit kako više deterdženta za pranje ujedno i znači čistiju odjeću. Zato jer to jednostavno nije istina. Više deterdženta ne znači čistiju odjeću. Jedina stvar koja je sigurna dok koristite preveliku količinu deterdženta za pranje veša je veći troškovi i ormar pun izblijedjele odjeće. Osim toga, na taj se način i vaša mašina može oštetiti. Pratite upute za doziranje koje se nalaze na naljepnici deterdženta za pranje i nemojte pretjerivati.

  1. Pripazite na količinu odjeće u sušilici

Vaša odjeća neće se osušiti ništa prije ako u sušilicu stavite manju količinu. Naime, premalo opterećenje sušilice zapravo povećava vrijeme sušenja vaše odjeće. Zbog toga radije napunite sušilicu tako da bude puna, ali pripazite da ne dođe do preopterećenja.

  1. Redovito čistite mašinu

Svi znamo da prljavom spužvicom ne možemo pravilno oprati tanjire, a isto vrijedi i za vašu mašinu za veš. Ako je ne budete čistili redovito, vaša odjeća neće biti oprana kako treba. U uputama koje ste dobili kad ste je kupili sigurno je objašnjeno kako napraviti program samočišćenja. Ako nije, to možete napraviti tako da upalite praznu mašinu s dodanim deterdžentom na najkraćem programu kako bi se isprale sve nakupljene prljavštine. Deterdžentu možete dodati i malo sode bikarbone.  Čišćenje bi trebalo raditi svaka tri mjeseca.

  1. Izbjegavajte hemijsko čišćenje

Današnje mašine za veš imaju velik broj programa za pranje pa tako i onaj namijenjen osjetljivoj odjeći. Umjesto da svu odjeću od osjetljive tkanine nosite na hemijsko, perite je kod kuće na programu koji je za to namijenjen. Kako bi dodatno zaštitili takvu odjeću možete je prati zamotanu u pamučne jastučnice.

  1. Birajte prirodne deterdžente

Nažalost, mnogi deterdženti za pranje sadržavaju agresivne sastojke i štetne hemikalije kako bi odjeća izgledala čišće i svjetlije. Ipak, ti su sastojci vrlo štetni za okoliš, a i za vašu kožu. Zbog toga birajte što prirodnije deterdžente za pranje koji su ekološki prihvatljivi.

  1. Redovno čistite sušilicu

Sušilicu je potrebno redovito čistiti baš kao i mašinu za veš želite li da vam odjeća ne izgleda otrcano. Također, sušilicu je potrebno čistiti jer u protivnom se moć sušenja smanjuje pa je potrebno duže vrijeme da bi vam se odjeća osušila. Učinite to najmanje jedanput mjesečno.

http://zena.rtl.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button