Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kur'an ispred nauke: ‘A ako bi im mušica nešto ugrabila, ne bi to od nje izbavili’

Kur'an ispred nauke: ‘A ako bi im mušica nešto ugrabila, ne bi to od nje izbavili’

 

“O ljudi! Navodi se primjer, zato ga poslušajte. Uistinu! Oni koje prizivate mimo Allaha, neće stvoriti mušicu, makar se skupili radi nje. A ako bi im mušica nešto ugrabila, ne bi to od nje izbavili. Slab je onaj ko traži, i ono šta se traži!

Ne cijene Allaha istinskim cijenjenjem Njegovim. Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.”    (Kur’an, 22:73,74)

Ma kako izgledala prosto stvorenje, mušica je dovoljno komplikovana da čovjeku predstavlja izazov.

Šta to ima karakteristično za muhu?

  • Panoramski pogled kroz hiljade sočiva

Sočiva heksagonalnog oblika čine oči muhe, što joj daje mnogo veću zonu osmatranja, nego što je to kod jednog sočiva. Kod nekih muha broj tih sočiva može biti i do 5000.

Sem toga sferna struktura očiju omogućava joj da vidi svoja leđa, što joj daje veliku prednost u odnosu na neprijatelja.

  • Muhina apsorbujuća pumpa.

Jedna druga karakteristična osobina muha jeste njihov način probave hrane. Za razliku od mnogih drugih živih organizama, muhe svoju hranu ne probavljaju u ustima, nego izvan tijela. One iz svog trupa iscijede specijalnu tekućinu na hranu, što je učini pogodnom za usisavanje. Zatim muha tu hranu usisa apsorbirajućom pumpom, koja se nalazi na njenom ždrijelu.

Odlomak iz knjige:  “Kur’an ispred nauke i civilizacije” Mustafa Mlivo

Izdavač: Medžlis Islamske zajednice Bugojno 2001. godina

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top