Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kur’anski fenomeni: “Mi možemo stvoriti jagodice prstiju njegovih ponovo.”

Kur’anski fenomeni: “Mi možemo stvoriti jagodice prstiju njegovih ponovo.”

OTISCI PRSTIJU

Otisci prstiju stvore se u embrionu u četvrtom mjesecu, i ostaju takvi i prepoznatljivi čitav čovjekov život. Otisci prstiju očituju se u vidu kanalića koji se pojave usljed spajanja dermisa i epidermisa.

Ovi su kanalići različiti od osobe do osobe, i nikada se ne podudaraju s drugim ljudima.

Otisci prstiju postali su najbojli metod identifikacije ljudi. Engleski naučnik William Herschel 1858. ukazao je na to da se otisci prstiju razlikuju kod ljudi, i da je to jedinstvena osobina svake individue.

Uzvišeni Allah u Kuranu kaže:

“Kunem se Danom kada Smak svijeta nastupi i kunem se dušom koja sebe kori. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prstiju njegovih ponovo.” (El-Kijame, 1-4)

Otisci prstiju smatraju se jedinstvenom karakteristikom (ili osobenošću) svake ljudske jedinke

Fizičari su radili razne anatomske studije na velikom broju ljudi različitih nacionalnosti i godina, i suočili su se s naučnom činjenicom kojoj su se pokoi no poklonili, a to je da je nemoguće pronaći čak i dva ista otiska pristiju.

Ajet ovdje govori o odlikama jagodica svih prstiju, ne samo jednog. Riječ jagodice odnosi se na sve prste na ruci, tako da je njihovo ponovno oblikovanje, nakon što se raspu po svemiru, na Dan ponovnog oživljenja znak Allahove svemoći. Ovo je samo jedan vid Allahove mogućnosti da oživi ljude na Sudnji dan s njihovim svim prepoznatljivim dijelovima nakon Smaka svijeta.

Prema tome, nije iznenađujuće da su jagodice prstiju jedan od Allahovih znakova koji sadrži tajnu Njegovog stvaranja. Oni svjedoče o identitetu osobe bez ikakve konfuzije, i zato su najgenijalniji svjedok na ovom svijetu i na onom. Otisci prstiju također su i pokazatelj Allahove veličine u oblikovanju takvih linija na malim površinama, kao što su prsti.

Zar nije divna ova mudžiza u kojoj se odlikuje moć Uzvišenog Allaha? Neka je slavljen Allah, Koji kaže:

“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?” (Fussilet, 53)
 

Preuzeto iz knjige:  Medicinski fenomen u Kur’anu

Pisac: Šerif Kaf El-Gazal

Izdavač: Dobra Knjiga
Broj strana:140
 

O knjizi:
Kur’an ne može biti djelo bilo kog stvorenja. To je riječ Uzvišenog Allaha, Uzročnika svega i Jedinog, koji obuhvata sve svojim znanjem. Niko nije mogao znati ovakve naučne činjenice i znakove koje stoje u Kuranskim ajetima informisući nas o stvarima koje su bile nepoznate ljudima u vrijeme objave Kurana.

Kuran je dao precizne opise za sve naučne činjenice, a koja je tek kasnije, nedavno, otkrio i sam čovjek. Otkrića ovih naučnih zakona i činjenica jeste dokaz ljudima današnjice da je Kuran objava od Allaha. Kuran je riječ Uzvišenog Allaha, Koji je stvorio sve i Koji zna svaki i najmanji detalj Svojih stvorenja.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top