Kulinarstvo

Kuhinja na turski način: Meso na buzdovanu

– Restoran u turskoj Amasyi nudi neobično jelo koje se servira na buzdovanu
– Buzdovan sa šiljcima se zagrijava na 500 stepeni, uz pomoć ulja se hladi na 250, a onda se na njega nadijevaju komadi crvenog ili pilećeg mesa. Meso na ovaj način ostaje toplo i do tri sata

Piše: Mumin Altas

Buzdovan, strašno hladno oružje koje je širom svijeta stoljećima korišteno za sijanje smrti i straha, ovaj put je upotrebu našlo u kuhinji tradicionalnog turskog restorana u Amasyi. “Buzdovan kebab” nudi poseban ukus, a meso ostaje toplo i do tri sata nakon pečenja, piše Anadolu Agency. 

Restoran koji nudi ovaj zanimljiv specijal nalazi se u historijskom jezgru grada Amasye. Pileće ili crveno meso servira se na posebno pripremljenom postolju na koje je postavljen buzdovan sa šiljcima. Uz to, naravno, dolazi specijalni pribor za skidanje mesa sa buzdovana, kao i posude s povrćem i sosom. 

Šef kuhinje Sadi Cetin nam je objasnio kako je došao na ovu zanimljivu ideju.

“Budući da se restoran nalazi u historijskom okruženju starog gradskog jezgra nastojali smo napraviti nešto što bi se istovremeno uklapalo i privuklo goste. Buzdovan je hladno oružje koje se stoljećima koristilo za ubijanje. Pomislili smo da bi ovaj put to moglo biti drugačije”, kazao nam je Cetin. 

Gosti u ovaj naizgled obični restoran dolaze iz različitih dijelova Turske. Jedan od njih, Kadir Yildiz, kazao je da je u Amasyu došao iz 469 kilometara udaljenog Aksaraya.

“Došao sam ovamo na nagovor prijatelja. Asocijacija buzdovana i mesa i nije baš prijatna, budući da je to oružje. Međutim ovako servirano meso ima zaista poseban ukus. Prije nego što sam došao ovamo pitao sam se kako je meso pričvšćeno na buzdovan”, zadovoljno je rekao Yildiz.

Šef kuhinje je osmislio i dizajnirao “set buzdovana za meso”. Priprema mesa na ovom ratnom oruđu također je zanimljiva. Sadi Cetin ističe kako je prednost ovakve pripreme to što meso satima ostaje toplo.

“Priprema je specifična. Najprije zagrijemo buzdovan na 500 stepeni, nakon toga, uz pomoć ulja, temperaturu spustimo do 250 stepeni. Komadiće mesa koje smo ranije lagano zapekli stavljano na šiljke vrelog buzdovana. Gosti, ukoliko žele, priljubljuju meso na kuglu da bi se ono jače zapeklo. Na ovaj način meso ostaje toplo i do tri sata. Gosti mogu jesti lagano, bez žurbe i bojazni da će ohladiti”, pojasnio je Sadin Cetin.

Gosti ističu kako je “buzdovan kebab” definitivno razlog više da se posjeti Amasya. Ovaj glavni grad istoimene provincije na sjeveru Turske nalazi se u brdskom predjelu u blizini Crnoga mora. Amasya ima kontinentalnu klimu i u Turskoj je poznata po uzgoju jabuke. Amasya je također rodno mjesto antičkog-grčkog historičara, geografa i filozofa Strabona, autora djela “Geografika”. Antička Amasya ili Amasia bila je utvrđena visoko iznad rijeke Yesilirmak. Osmansko jezgro grada smješteno je tik uz rijeku, a njegova slika nadaleko je poznata.

 

Akos.ba/AA

Povezani članci