Kulinarstvo

Kremasta paradajz supa s rižom

Priprema:

5 min

Kuhanje

25 min

Serviranja

4 porcije

Sastojci:

1 kašika Dukat maslaca

3 češnja bijelog luka, propasirana

1 glavica crvenog luka, isjeckana

1,5 kašičicu osušenog bosiljka, origana ili nekog talijanskog začina

so i biber

1 konzerva (800 ml) paradajza na kockice

250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

2 kašike brašna

500 ml Dukat trajnog mlijeka

1 šolja kuhane smeđe riže ili miješanih žitarica

1/2 kašičice šećera (opcionalno)

nasjeckani svježi vlasac

Priprema:

U velikoj posudi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk, crveni luk, bosiljak, po 1 četvrtinu kašičice soli i bibera. Kuhajte miješajući 5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte paradajz i povrtni ili pileći temeljac i poklopite da prokuha. Smanjite vatru na srednje i kuhajte poklopljeno 10 minuta ili dok paradajz ne bude sasvim mekan. Uklonite s vatre.

Izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom, do glatke teksture. Vratite u lonac.

Umutite brašno u mlijeko i postepeno sipajte u lonac stalno miješajući. Ubacite rižu i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, još oko 5 minuta ili dok se supa lagano ne zgusne. Začinite šećerom (po želji), biberom i solju.

Naspite supu u zdjelice, pospite vlascem i crnim biberom, po želji.

 Savjet:

U supu možete dodati i kari, ali u tom slučaju izbacite bosiljak. Dodajte 2 kašičice mljevenog đumbira i 1 kašičicu indijskog žutog karija (ili kari paste) s bijelim lukom. Zamijenite vlasac korijanderom.

akos.ba

Povezani članci