Krem čorba od gljiva

Sastojci:
-
400 g svježih šampinjona (ili kombinacija sa vrganjima/lisicama)
-
1 glavica crvenog luka
-
2 čehna bijelog luka
-
2 kašike maslaca ili ulja
-
1 kašika brašna
-
700 ml pileće ili povrtne supe
-
100 ml pavlake za kuhanje
-
So, biber po ukusu
-
Malo svježeg peršuna (za dekoraciju)
-
Prstohvat timijana (po želji)
Priprema:
-
Sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. Gljive očistite i narežite na tanke listiće.
-
U šerpi zagrijte maslac i dinstajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte bijeli luk i gljive.
-
Pirjajte dok gljive ne omekšaju i puste sok (oko 10 minuta).
-
Pospite brašnom, dobro promiješajte i pržite još 1–2 minute.
-
Polako dolijte supu, miješajući da se ne stvore grudvice. Pustite da čorba kuha oko 10 minuta.
-
Dodajte pavlaku za kuhanje, začinite solju, biberom i začinima po želji. Po potrebi izmiksajte štapnim mikserom za kremastu teksturu.
-
Poslužite toplo, uz svježe nasjeckan peršun.
Kroketi od krompira
Sastojci:
-
500 g krompira
-
1 jaje
-
2 kašike putera
-
2–3 kašike brašna
-
So i biber
-
Hljebne mrvice (prezla)
-
Ulje za prženje
Priprema:
-
Ogulite krompir i skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša.
-
Iscijedite i izgnječite ga dok je još topao. Dodajte puter, jaje, brašno, so i biber. Dobro izmiješajte.
-
Od smjese oblikujte male valjke (krokete).
-
Uvaljajte ih u prezlu.
-
Pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
-
Stavite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Serviranje:
Poslužite topli tanjir kremaste čorbe od gljiva s nekoliko kroketa sa strane – sjajna kombinacija tekstura i okusa.
Akos.ba