Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Korisno za znati: Šećer i oko

Korisno za znati: Šećer i oko

Često se kod postavljanja dijagnoze šećerne bolesti (dijabetes mellitus) zanemari oko kao jedan od organa na kojem se mogu javiti vrlo značajne i brojne komplikacije ove bolesti.

Iako su ove komplikacije povezane sa dužinom trajanja bolesti i nivom šećera u krvi, pravovremenim pregledima se neke od njih mogu spriječiti ili bar ublažiti.
Kao što je poznato, kod dijabetičara je povišena koncentracija šećera (glukoze) u krvi, koja dovodi do oštećenja krvnih sudova i živaca. Za posljedicu nastaju komplikacije na brojnim organima među kojima je i oko.

 

Promjene na oku

Češće nego kod zdrave populacije, na kapcima kod dijabetičara javljaju se ječmenci i nakupine masti (xanthelasma). Na samom oku brojne su i raznovrsne promjene. Tako se povremeno mogu javiti zamućenja vida i to u periodu povećanog šećera u krvi. Sa normalizacijom ovog parametra obično se razbistri i vid. Također, dolazi do spontanih krvarenja u spojnici i upale iste (konjunktivitisi), kao i upala rožnice. Mrena se javlja ranije i oko dva puta češće kod dijabetičara u odnosu na zdravu populaciju. Do pojave dvoslika dolazi zbog pareze vanjskih očnih mišića. Dijabetičari su pod povećanim rizikom i od primarnog glaukoma, kao i okluzije krvnih sudova mrežnice. Neovaskularni glaukom je krajni stadij dijabetične retinopatije, koja je ujedno najvažnija komplikacija šećerne bolesti jer neliječena može dovesti do sljepoće.

Dijabetična retinopatija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dijabetes je jedan od vodećih uzroka sljepoće naročito u manje razvijenim zemljama. Dijabetična retinopatija posljedica je oštećenja malih krvnih žila u oku, zbog povećanog nivoa šećera u krvi. Zbog toga, ove krvne žilice postaju propustljive za tečnost koja se može nakupljati u području najjasnijeg vida (makula) što dovodi do pada vidne oštrine. Međutim, mnogo češće promjene se jave prvo na perifernim krvnim žilicama izvan centra vida, što u početku pacijent i ne zamjećuje. Nadalje, na mrežnici se stvaraju nove krvne žile koje su vrlo osjetljive i lako pucaju pa dolazi do krvarenja u tkivo ili se krv izlije u staklasto tijelo koje ispunjava unutrašnji dio oka što dovodi do naglog pada vida. Stvaranje novih krvnih žila prati i formiranje membrana koje mogu da povuku mrežnicu kada dolazi do njenog odvajanja (ablacija retine). Urastanje ovih krvnih žila u prednji dio oka dovodi do razvoja neovaskularnog glaukoma. U ovim slučajevima dijabetična retinopatija je u već poodmakloj fazi, lijčenje je teško, postoji značajno ili potpuno oštećenje vida.

Već neke od navedenih promjena na prednjem segmentu oka mogu biti razlogom sumnje na dijabetes (ponavljanje ječmenaca, duple slike, spontana krvarenja u spojnici…). Pregledom očnog dna, oftalmolog često prvi uoči dijabetične promjene, ponekad i onda kada dijagnoza dijabetesa još nije niti postavljena. Naime, očno dno je jedino mjesto u organizmu gdje se krvne žile mogu posmatrati “in vivo” (uživo). Nalaz očnog dna će pomoći ljekaru opće prakse u daljnjoj obradi, a za internistu – dijabetologa je od posebnog značaja. Zato je veoma važno da se oftalmološki pregledi obavljaju redovno i to jedanput godišnje kod osoba koje imaju riziko faktore: pušenje, povišena tjelesna težina, stres, dijabetes u porodici. Dijabetičar, ipak, treba da bude pod oftalmološkom kontrolom 2 puta godišnje ako nema znakova dijabetične retinopatije, a ako ima onda češće, zavisno od stepena promjena i mogućnosti terapije.

Ako postoje znaci dijabetične retinopatije, pregledom očnog dna može se naći vrlo široka slika promjena za koje je većinom potrebno uraditi dodatne dijagnostičke pretrage kao što su: ultrazvuk oka, OCT- optička koherentna tomografija koja omogućava slojeviti prikaz retine i FA- fluorosceinska angiografija koja omogućava uvid u stanje krvnih žilica retine.

Liječenje dijabetične retinopatije

Najvažniji korak je dobra regulacija šećera u krvi terapijom koju ordinira dijabetolog i praćenje nivoa HbA1c. Liječenje dijabetične retinopatije je kompleksno i zahtijeva individualni pristup pacijentu ovisno o stepenu promjena. Moguće su tri vrste terapije koje se ovisno o stanju provode kao pojedinačne ili se kombinuju, ali nijedna od njih ne može izliječiti retinopatiju, nego se nastoje zaustaviti ili usporiti promjene i ublažiti simptomi. Laser fotokoagulacija je metoda kod koje laserskim pulsevima izazivamo koagulaciju bolesnih krvnih sudova koji propuštaju krv, tečnost i proteine čime nastojimo zaustaviti te nepoželjne procese i spriječiti daljnje stvaranje bolesnih krvnih sudova i napredovanje bolesti. Obično je potrebno raditi tretmane u više navrata. Druga vrsta terapije je Anti VEGF terapija koja podrazumjeva davanje injekcija direktno u oko u cilju zaustavljanja rasta novih krvnih žila. I kod ove terapije najčešće je potrebno davati više injekcija u pravilnim vremenskim razmacima. I konačno, u slučajevima težeg oštećenja očnog dna potreban je operativni zahvat – vitrektomija . Vitrektomija je jedna od najsloženijih mikrohirurških procedura kojom se otklanjaju krvarenja, ljušte membrane i mrežnica vraća na mjesto. Operativni zahvat završava aplikacijom silikonskog ulja ili gasa, koji omogućavaju „peglanje” mrežnice . Iako je vrlo sofisticirana, ova se hirurgija danas izvodi obično u lokalnoj anasteziji.

Najbolja prevencija dijabetičnih komplikacija je zadovoljavajući nivo šećera u krvi. Redovnim oftalmološkim pregledima bolesnika sa dijabetesom može se u velikom broju slučajeva usporiti, zaustaviti pa i spriječiti gubitak vidne funkcije.

Informišite se detaljnije u Klinici Svjetlost Sarajevo putem kontakt telefona broj 033 762 777 ili putem e-maila: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top