Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Kompletan primjer kako popisati osobu koja privremeno boravi i radi u dijaspori

Kompletan primjer kako popisati osobu koja privremeno boravi i radi u dijaspori

U ovom dokumentu vam navodimo primjer i pojašnjenja kako da se popišete ako privremeno radite u inostranstvu ili ste u dijaspori i nemate priliku da za vrijeme popisa budete u domovini. 

Ovdje je važno naglasiti da ukoliko lice koje živi u inostranstvu ima namjeru da se vrati, te tokom godine dolazi redovno u BiH, obnovio je ili planira da obnovi, ili je kupio imovinu sa namjerom da tu prije ili kasnije živi, ne spada u "klasičnu definiciju" dijaspore. Odnosno, ukoliko su u pitanju građani koji su boravili u Bosni i Hercegovini tokom posljednjih 12 mjeseci izvjesni vremenski period, te imaju namjeru da se vrate u uobičajeno mjesto stanovanja (npr. trenutno su inostranstvu zbog nedostatka radnih mjesta u BiH ili zbog različitih ekonomskih/socijalnih razloga) tada prilikom popisa trebaju navesti vrijeme odsustva iz BiH imajući na umu da kada su posljednji put bili u domovini i navesti isključivo broj mjeseci od zadnjeg boravka, te koliko će biti van države do ponovnog dolaska. Na ovaj način građani (zajedno sa imovinom domaćinstva) postati će dio stalno nastanjenog stanovništva u BiH.U skladu sa zakonom ovo su "lica koja su privremeno odsutna iz svog uobičajenog mjesta stanovanja kraće od godinu dana" i popis takvih osoba/lica može izvršiti nosilac domaćinstava koji se nalazi u Bosni i Hercegovini u vrijeme popisa.

Pročitajte i slijedeće članke:
– Letak za BiH dijasporu – ne popunjavajte Popisnicu (P-1 IN)
– Uputstvo dijaspori: Kako se ispravno popisati?
– Način provođenja popisa
– Fondacija "Popis 2013" – Kako se pravilno popisati

Pitanje 1-7

Pitanje 1

Za osobe koje u mjestu popisa privremeno žive više ili manje od 12 mjeseci zbog rada (na određeno ili neodređeno vrijeme, imaju zanatsku, ugostiteljsku ili neku drugu radnju, zbog sezonskih poslova, upućeni od radne organizacije radi izvođenja građevinskih, montažnih i drugih radova), školovanja, liječenja, posjeta porodici ili prijateljima, boravka u kući za odmor ili sličnih razloga, obilježava se odgovor “b” i prelazi na pitanje 3B.

Dakle, prilikom davanja podataka za odsutnog člana domaćinstva, nosilac domaćinstva, na prvo pitanje odgovara odabirom opcije:
b) Član domaćinstva odsutan iz mjesta popisa zbog rada/školovanja ili boravka u drugom mjestu u BiH ili inostranstvu. 

Pitanje 2 – Da li je osoba prisutna u mjestu popisa

Mjesto stalnog stanovanja je naseljeno mjesto u kojem osoba koja se popisuje prije “kritičnog momenta popisa” trajno živi sa članovima svog domaćinstva ili sama (samačko domaćinstvo) najmanje 12 mjeseci ili kraće od 12 mjeseci, ali sa namjerom da u tom mjestu živi najmanje 12 mjeseci.

Odgovor “Da” obilježava se za svaku osobu koja je u momentu popisa prisutna u mjestu stalnog stanovanja i prelazi na pitanje 8.

Odgovor “Ne” obilježava se za osobu (član domaćinstva) koja se u vrijeme popisa nalazi u nekom drugom mjestu u zemlji ili u inostranstvu (zbog rada, školovanja ili drugih razloga) i prelazi na pitanje 3A. Prilikom upisivanja odgovora na ovo pitanje popisivač obavezno provjerava da li je za svaku odsutnu osobu u koloni 10 Spiska osoba (obrazac P-2) upisana jedna od ponuđenih šifri razloga odsustva.

Dakle, ovdje navodite da Osoba nije prisutna u mjestu popisa.

Pitanje 3 – razlog odsustva

Nakon odgovora na pitanje br. 2 popisivač samostalno upisuje šifru razloga odsustva iz mjesta stanovanja (odsutna osoba je prethodno upisana u “Spisak osoba” domaćinstva i ukoliko je razlog odsustva osobe rad ili boravak u inostranstvu kod stranog poslodavca ili na samostalnom radu – na pitanju 3. upisuje se šifra 05).

Pažnja: Prije nego što prepiše odgovarajuću šifru, popisivač još jednom provjerava da je upisana odgovarajuća šifra razloga odsustva za članove domaćinstva.

Pitanje 4 – Dužina odsustva

Za osobe odsutne iz mjesta stalnog stanovanja upisuje se podatak o dužini njihovog odsustva. Za osobe koje su odsutne kraće od jedne godine upisuje se ukupan broj navršenih mjeseci njihovog odsustva  (npr. 4 mjeseca od kada je osoba otišla) i prelazi se na sljedeće pitanje (pitanje 5). Na primjer, ako se osoba nalazi na radu u inostranstvu 7,5 mjeseci, kao odgovor na ovo pitanje u kućice treba upisati 7.

Pitanje 5 – Koliko još osoba namjerava da bude odsutna

Ukoliko osoba u narednom periodu namjerava biti odsutna iz mjesta popisa kraće od godinu dana (npr. 6 mjeseca) do narednog dolaska/boravka u domovini popisivač će na pitanju 5. upisati navedeni broj mjeseci. Ovako popisana osoba bit će ubrojana u stalno nastanjeno stanovništvo određene teritorije.

Dakle, na pitanje br. 4 navodi se koliko je osoba odsutna iz BiH od zadnjeg boravka a na pitanje 5 se odgovara za koliko mjeseci će osoba doći nazad u domovinu.

VAZNO! Ako zbir mjeseci u odgovorima na pitanje 4 i 5 prelazi 11 mjeseci onda ta osoba neće biti uračunata u stalno naseljena lica u BiH.

Pitanje 6 – Mjesto u kojem se nalazi odsutna osoba

Za odsutne osobe koje se nalaze u inostranstvu, kao i za privremeno prisutne osobe iz inostranstva u prvi i drugi red se ne upisuje ništa, a u treći red se upisuje samo naziv strane države. Dakle, ovdje odgovarate u kojoj državi ste na privremenom radu.

Pitanje 7 – Učestalost vraćanja u mjesto stalnog stanovanja

Na sedmom pitanju se radi o dolasku rjeđe od jednom sedmično (najvjerovatnije u većini slučajeva je tako).

Teskst u cjelosti možete pročitati na popis2013.net

Kompletan primjer kako popisati osobu koja privremeno boravi i radi u dijaspori

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top