Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Koliko često raditi Papa test?

Koliko često raditi Papa test?

Već nekoliko desetljeća godišnji Papa test je bio standard za otkrivanje raka vrata maternice. Još uvijek se svake godine širom svijeta kod 528 000 žena dijagnosticira rak vrata maternice, a ovaj test je bio najbolji način za sprječavanje ove bolest. Cilj Papa testa je da otkrije postojanje prekanceroznih ćelija vrata maternice (cervikalna displazija) i da se one tretiraju prije nego što postanu invazivni rak vrata maternice. Rano otkrivanje je bilo ključno dugo vremena, a Papa test je bio jedini alat kako bi se ustanovilo eventualno prisustvo ovih ćelija. Žene su ohrabrivane da rade test jedanput godišnje.

Onda se došlo do otkrića da HPV ili humani papiloma virus igra ključnu ulogu u razvoju raka vrata maternice. Istraživači su proučavali biologiju HPV-a i cervikalne displazije. Sada znamo da određeni sojevi HPV-a povećavaju rizik od razvoja raka vrata maternice. Također, sada je dobro poznato koliko dugo je potrebno da neke vrste displaziju cerviksa postanu rak vrata maternice. Na temelju ovih novih znanja, stručnjaci su zaključili da žene koje imaju ćelije, za koje postoji vjerovatnoća da mogu izazvati rak vrata maternice, jedine imaju potrebu često raditi Papa test i da trebaju imati terapiju u smislu preventive.

Jedno je sigurno, vrijeme godišnjeg Papa testa je prošlo. Nekada se teško riješiti starih navika, ali nauka podržava ove promjene. Ali zapamtite, još uvijek je važno zakazivati redovno preglede kod ginekologa svake godine, jer postoji više rizika za više vrsta oboljenja, nego što je godišnja posjeta radi Papa testa.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top