Ekonomija

Koliko će bh. ekonomija rasti u 2017. godini?

Bosanskohercegovačka ekonomija bi u 2017. godini, prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija trebalo da ostvari ekonomski rast veći od tri posto, izvještava Indikator.ba.

To bi trebalo da bude ubrzanje u odnosu na 2016. godinu, kada je prema procjenama, ostvaren rast od 2,6 posto.

Prema posljednjim prognozama MMF-a objavljenim u oktobru 2016. godine BDP BiH trebalo bi da raste u ovoj godini po stopi od 3,2 posto, a u 2018. godini 4 posto.

MMF predviđa da će deficit tekućeg računa BiH u 2017. godini iznositi -6,0 posto, a u 2018. godini -5,0 posto.
Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama ove finansijske institucije, bilježit će godišnji pad od – 0,3 posto u 2016. godini, te rast od 0,7% u 2017. godini.

Svjetska banka prognozirala je BiH ekonomski rast u ovoj godini od 3,1 posto a u sljedećoj godini 3,5 posto.

Od aktivnosti koje bi mogle dati podršku ekonomskom rastu izdvajamo intenzivanje radova na Koridoru Vc, ukoliko bude usvojena odluka o povećanju akciza na naftu i naftne derivate.
Nova gradilišta mogla biti biti i magistralna cesta Stolac-Neum, kao i mostovi prema Hrvatskoj kod Svilaju i u Gradišci, a za potonji je BiH izdala građevinsku dozvolu.

Novim gradilištima treba se nadati i na nekim od elektroenergetskih projekata poput vjetroleketrana. Ipak, najveća elektroenergetska investicija Blok 7 Termoelektrane Tuzla, iako dovedena do nivoa konačnih odluka o izgradnji, i dalje je pod upitkom zbog političkih preispitivanja.

Treba očekivati i dalja ulaganje u nekretnine, posebno u okolici Sarajeva, što je rezultat rasta u sektoru turizma koji je u prošloj i ranijim godinama davao snažnu podršku novododanoj vrijednosti.

Eventualni nastavak aranžamna sa MMF-om takođe bi imao uticaj, budući da bi u zemlju ušle nove stotine miliona KM kao podrška fiskalnoj stabilnosti.

Indikator.ba

Povezani članci

Back to top button