Kokos torta
Kokos torta
Ova stara išarana knjigica sa receptima došla je sa mnom u Švedsku kao moj pomagač i dugo me služi. Iako nisam baš puno recepata iz nje probala, ovaj kolač jesam nebrojeno puta.
Potrebno za koru:
10 bjelanjaka
300 grama šećera
300 grama kokosovog brašna.
Potrebno za fil:
10 žumanjaka
200 grama šećera
200 grama maslaca
100 grama čokolade.
Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg sa šećerom I kokosom. Dobivenu masu sipati u podmazan pleh I ispeći koru. Ohlađenu presjeći na pola da bi se dobile dvije kore.
Za fil umutiti žumanjke sa šećerom I kuhati na pari. Dodati I čokoladu I kuhati sve skupa dok se dobro ne zgusne. Pustiti da se skroz ohladi, a potom dodati potpuno umućen maslac. Ovim filom premazati kore I napraviti tortu.
Ja sam u ovom slučaju pekla u velikom plehu od rerne i onda presjekla na pola. Te polovine sam opet presjekla i dobila četiri uske kore. Sve zavisi od želje I kakav izgled više volite, ali važno je da je okus fantastičan! Probajte!!!
Amina Lemeš Gerzić
Za Akos.ba pripremila: Zilha Ramić