Moj vrtU Fokusu

Koje cvijeće posaditi u proljeće?

S obzirom na promjenjive i pomalo varljive temperature u proljeće, sadnji cvijeća potrebno je pružiti više pažnje i organizacije.

Minusi su mogući i u aprilu, zbog toga se ono osjetljivije cvijeće sadi u zaštićenim prostorima kako ih ne bi iznenadio mraz, pa se kasnije stavlja van.
U zemlju na otvorenom mogu se posaditi lukovice koje su otpornije na mraz, ukoliko zemlja nije smrznuta. Evo nekoliko vrsta koje je lako održavati i ne zahtijevaju preveliku brigu.
 Šafran
Sadnja cvijeća šafrana idealna je u ožujku. Osim sadnje, ovo livadno cvijeće može se i presađivati u ožujku. Krasno je ukrasno cvijeće, no uobičajen je i za upotrebu u kulinarstvu. Njegove arome koriste se u španjolskoj, talijanskoj, francuskoj i indijskoj kuhinji.
Maćuhica
Cvijeće upečatljivih i jakih boja, može cvjetati i nekoliko mjeseci. Savršen je ukras svakog balkona. Međutim, o nježnoj maćuhici mnogi ne znaju dobro brinuti, pa joj često daju premalo vode.
Ruža
Ruža je kraljica vrta. Najomiljenija vrsta cvijeća većini ljudi, svojom ljepotom baca drugo cvijeće u sjenu. Može narasti od 30 centimetara, pa sve do nekoliko metara. Postoji više tipova ruža ovisno o željama i zahtjevima vrta.
Surfinije i pelargonije
Ovo cvijeće sadi se također u proljeće. Surfinije i pelargonije znaju potrajati i bujati sve do listopada, a u nekim toplijim krajevima, čak i do kraja godine. Pašu im vrućine, odnosno lako podnose ekstremno visoke temperature, a ujedno se prilagođavaju i niskim temperaturama.
Begonije
Inspiriraju svojim šarenim cvjetovima i raskošnim listovima. Ne vole previše vode. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima.
Neposredno prije sadnje, cvijeću koje se planira posaditi treba osigurati i hranjiva u tlu potrebna za razvoj biljke. Za nesmetan rast biljke, potrebna je prihrana i tijekom cijele godine.

Povezani članci

Back to top button