Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Koja saudijska banka želi preuzeti Konzum?

Koja saudijska banka želi preuzeti Konzum?

Iako su u prvi mah mnogi bili skeptični prema ovoj informaciji, činjenica da se proteklih dana niko nije oglasio ni demantovao ove informacije, iako su tekst prenijeli svi regionalni mediji, ukazuje da bi u svemu moglo biti dosta istine.

Nije nikakvo iznenađenje da je Bingo zainteresovan za (neke) Konzumove radnje, ali je ovo prvi put da se u toj priči pojavljuje saudijska banka.

U tekstu iz Večernjeg lista ne navodi se o kojoj banci je riječ, ali se kaže da ta banka “već posluje na tržištu BiH”.

Inače, jedina banka koja je registrovana u BiH sa kapitalom iz Saudijske Arabije je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Osnivači BBI banke su Islamic Development Bank (IDB), kao najveći dioničar, sa sjedištem u Džedi (Saudijska Arabija), potom Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank.

BiznisInfo je pokušao dobiti informaciju iz BBI banke da li su upoznati s ovim, odnosno da li su uključeni u ponudu koja je poslata Agrokoru.

No, iz banke nam je rečeno da ne mogu odgovoriti jer su direktor marketinga i komunikacija i uposlenica PR odjela na godišnjem odmoru.

Pokušali smo kontaktirati i direktno direktora Amera Bukvića koje rekao da ne može razgovarati jer je na putu.

Osim što nije potvrđeno o kojoj banci je riječ, nije jasno ni koja bi bila njena uloga, odnosno da li bi bila samo kreditor ili bi imala vlasnički udio.

U tekstu iz Večernjeg lista se, naime, najprije govori da banka stoji iza bh. privrednika, ali se kasnije navodi da bi praktično sama banka preuzela radnje zbog čega bi u njima mogla biti više zastupljena roba s Bliskog istoka.

Više informacija o ovoj ponudi vjerovatno će biti poznato u narednim danima, s obzirom da će se uskoro morati naći rješenje za Konzumove radnje u BiH.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top