Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Knjiga za djecu i roditelje: Priče za male radoznalce

Knjiga za djecu i roditelje: Priče za male radoznalce

S obzirom na to da u našem društvu postoji potreba za interaktivnom islamskom literaturom za djecu, jedna mlada mama odlučila je dati svoj skromni doprinos. Priče koje je osmišljavala i pričala svojoj djeci sabrala je u knjigu.

Razgovarala: Nihada Ugljanin

 

Melisa Ćosić-Hodžić je “nezvanična” pedagoginja jer je čeka odbrana diplomskog rada. Ali, kako sama kaže, najprije je majka. “Nisam spisateljica, retoričarka i slično, već majka s bujnom maštom i osoba koja mnogo voli djecu. Nekoliko godina svojoj djeci pričam priče i primijetila sam koliko one pozitivno utječu na njihovo razmišljanje, na usvajanje novih riječi i na njihovu maštu, a posebno na shvaćanje vjere islama. Zbog toga sam odlučila svoje priče podijeliti i s ostalim roditeljima i njihovom djecom”, ističe Melisa na početku razgovora.

Usvajanje moralnih vrijednosti

Melisa je prenijela na papir ukupno dvanaest priča, sabrala ih je u knjigu kojoj je dala naslov “Priče za male radoznalce”. Svaka priča je ilustrirana i sadrži pouke i zadatke, a sve s namjerom da djecu podstakne na razmišljanje o vjeri i moralnim vrijednostima na način koji im je najprihvatljiviji.

“Ova knjiga namijenjena je našem najdragocjenijem blagu – našoj dječici koja su u fazi učenja i saznavanja. Priče su zamišljene tako da čitajući određene teme djeca zaključuju, izmišljaju, dopunjuju započeto, da mijenjaju postojeće te na taj način razvijaju maštu i inteligenciju. Zamišljeno je da pomoću ove knjige realiziramo nekoliko ciljeva. Prvobitna namjera bila je da se naša djeca educiraju o izvornim vrijednostima vjere na jednostavan i interesantan način.

Naglasak je na moralnim vrijednostima, na učvršćivanju vjerovanja, na upoznavanju s temeljima islama i značaja uže i šire zajednice. Priče se odlikuju pojednostavljenim pojmovima o vjeri, moralu i dobrom ponašanju te njihovim prezentiranjem mališanima. Predstavljene su na lahak i interesantan način i popraćene primamljivim slikama. Obiluju praktičnim primjerima načina na koje mogu postići određene norme ponašanja slijedivši Kur’an i sunnet. Nude mnoštvo uputa, pouka, savjeta i normi ponašanja za djecu”, kazala je autorica Melisa Ćosić-Hodžić.

Interaktivni zadaci

Knjiga “Priče za male radoznalce” prvobitno je namijenjena djeci školskog uzrasta, a s obzirom na to da su priče interaktivne prirode, mlađa djeca također s roditeljima mogu provesti lijepe trenutke u čitanju te u razgovoru o pročitanom i obavljanju zadataka datih u knjizi.
“Jedan od ciljeva je i da se roditelji uz ovu knjigu druže sa svojom djecom, što za njih predstavlja veliku zadaću, posebno ako je riječ o djeci koja još nisu savladala čitanje. Roditelji će im čitati i postavljati pitanja, zajedno će rješavati zadatke koji su dati u knjizi i uživati u kvalitetnom vremenu koje provode zajedno. Također, cilj je animirati mališane da učestvuju u rješavanju zadataka, pronalaženju odgovora, što pozitivno utječe na samopouzdanje. Ova knjiga će probuditi njihovu pažnju i razviti u njima najbolje osobine ”, objasnila je Ćosić-Hodžić.

Mališani će iz Melisine knjige, koja bi uskoro trebala biti u prodaji, učiti o vjeri pomoću intrigantne i maštovite zgode i nezgode likova iz zanimljivih priča, te će se na taj način apstraktni pojmovi predočiti na jednostavan, maštovit i kreativan način. U nastavku teksta donosimo vam jednu od tih priča.

Hair-mahala i dječak Hajri

 

U jednom gradu postojala je jedna mala mahala….

 

Opširnije na portala Akos.bA:

Knjiga za djecu i roditelje: Priče za male radoznalce

 

Knjigu možete naručiti direktno od autorice preko Facebook profila 

Meli SA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top