Književni kutak

Knjiga: Vodič za izučavanje islamskih nauka autora mr. Vedad Mustedanagića

Zaljubljenicima u knjigu, islam i islamske nauke predstavljamo knjigu Vodič za izučavanje islamskih nauka autora mr. Vedada Mustedanagića.

Knjiga vam omogućava da postepeno i kontinuirano narpredujete u poznavanju materije vezane za islamske nauke, kako glavne poput: Kur’ana (tefsira), hadisa, islamskog prava (fikha), islamskog vjerovanja (akaida), tako i sa životopisom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, (sira), historijom islama, islamskim djelovanjem, arapskim jezikom i pedagogijom. Ukazuje i na načine kako da se konsultuje literatura iz različitih oblasti koje imaju poveznicu sa islamom poput: politologije, ekologije, sociologije, psihologije, umjetnosti i disputacije.

Vodič ima poglavlje koje je namjenjeno za smjernice prilikom izučavanja islamskog znanja kako bi znanje bilo što efikasnije i dugotrajnije. Knjiga je u potpunosti prilagođena za govornike bosanskog jezika i cilj ovog djela jeste ponuditi literaturu koja je prevedena ili izvorno napisana na bosanskom jezika a koja je relevatna za produktivno izučavanje islama islamskih nauka.

Konstatiramo da je knjiga namjenjena svim osobama bez obzira na njihovu starosnu dob, jer putem znanja nije nikad kasno krenuti, niti je ograničena samo na studente islamskih nauka već je upućena svakom onom ko ima želju da nauči o islamu shodno svojim ambicijima i svom trudu.

Iz predgovora izdvajamo: „Na bosanskom jeziku postoji pozamašan broj pisanih djela iz svih islamskih znanosti, a taj opus doslovno svakog danapostaje sve veći i obimniji. Međutim, mnogi muslimani naših prostora nemaju dovoljno dobar uvid u sve ono što je prevedeno ili napisano na našem jeziku, a tiče se islama i islamskih nauka. Priručnikom koji se nalazi pred vama, mladi istraživač, mr. Vedad Mustedanagić, pokušao je svima onima koji žele doći do relevantne islamske literature na našem jeziku, olakšati taj put i ukazati im na ključeve riznica znanja.“

(Predgovora Amira Durmića, prof. )

Iz recenzije navodimo slijedeće: „Jednom prilikom poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dat mi je jezgrovit govor” (Buhari i Muslim), tj. dato mu je da sa malo riječi mnogo toga kaže i pojasni. Nadam se da ne pretjerujem kad kažem da je i u ovom sažetom djelu našeg autora mnogo toga kazano i pojašnjeno. Mr. Mustedanagić ovim djelom usmjerava mlade ljude koji već pri prvom koraku na putu stjecanja islamskog znanja osjete zebnju i pomisle odustati jer ne znaju odakle da počnu učiti, izgube se u moru obimnog islamskog znanja. Stoga, od srca preporučujem ovu knjigu, praktični priručnik koji uistinu može pomoći svakom onom ko želi osjetiti slast islamskog znanja, da mu s pravom bude vodič za izučavanje islamskih nauka.“

(Recenzija Aldina Poturkovića, prof.)

Kontakt za Bosnu i Evropu: +38760 357 99 25

Kontakt za Sandžak: +381 63 834 3738

Cijena: 10 KM (6 € ili 700 dinara – na količinu popust)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button