Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Knjiga: „Kur’an, nervni sistem i psihologija „

Knjiga: „Kur’an, nervni sistem i psihologija „

Nervni sistem, duhovna (er-ruh) i duševna (en-nefs) strana čovjeka predstavljaju jedno od zahtjevnijih pitanja.

Mozak je zagonetka koja se ne da ljudima odgonetnuti. Tako je bilo od samog postanka pa sve do sada, a tako će i ostati, sve dok Uzvišeni Allah ne odredi drugačije.

Ova tematika također uključuje i kur’ansku nadnaravnost, što pobuđuje istinsko divljenje…

Knjiga teži da pojasni pedagošku stranu islama,čovjekovo duhovno stanje i brigu islama o tome kako čovjeka uzdići na viši nivo, tako da bude koristan cjelokupnoj zajednici. Islam izgrađuje stvari na skladnosti i povezanosti između materije i duše,te nauke i stvaranja.
Iz knjige:

„Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice“ (Kaf,16)

Uzvišeni Allah ukazao je u ovom ajetu da je bliži čovjeku od žile kucavice.Prema većini stručnjaka „žila kucavica“ je moždano stablo,a ne krvna žila na vratu,kako se to tumačilo u prošlosti jer im nije bilo dostupno ono do čega je savremena nauka došla.

Savremena nauka je otkrila da moždana tekućina pospješuje hlađenje mozga, a to se ponavlja pet puta na dan, što je jednako broju namaza koje čovjek obavlja u toku dana.

Neka je Uzvišen Onaj koji je odredio da vanjska čistoća tijela bude usklađena s čistoćom mozga kao najodabranijeg dijela ljudskog organizma.

Neka od poglavlja knjige su:

  • Nervni i osjetilni sistem
  • Psihologija i ponašanje
  • Ljubav je smještena u mozgu
  • Moždani centri
  • Vremensko prilagođavanje tijela

Knjigu „Kur’an, nervni sistem i psihologija „ možete kupiti u knjižari Grabus, koja se nalazi u ulici Veliki Mudželeti (bočni ulaz Begove džamije) u Sarajevu ili naručiti putem telefona: +387 61 995 373.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top