Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Knjiga Dan u životu muslimana

Knjiga Dan u životu muslimana

Dan u životu muslimana djelo je u kojem se ne govori isključivo o obrascu svakodnevne prakse muslimana, već o njegovom cjelokupnom načinu života. U toku jednog dana svaki musliman treba da izvršava djela koja su mu propisana kao stroga obaveza, ali i djela čije izvršavanje nije na stepenu stroge obaveze, a to su djela koja se ubrajaju u sunnet – djela za čije će izvršavanje imati nagradu, ali čije izostavljanje ne povlači kaznu. S obzirom na to da je čovjeku nemoguće da u toku jednog dana, uz djela koja su mu propisana kao svakodnevna obaveza, izvrši i djela koja nisu na stepenu obaveze, ali koja će mu oplemeniti život i koja će otežati tas njegovih dobrih djela, veoma je  važno da napravi funkcionalan raspored i da za svaki dan određuje raznovrsne aktivnost. Tako će nastojati da svakodnevno zikri, uči Kur’an, da čita knjige, a neka će djela činiti barem jednom u toku sedmice ili mjeseca: posjeta rodbini, prijateljima, odlazak na islamsko predavanje i dr. Teško je ponuditi jedan univerzalni dnevni koncept u životu muslimana, jer ljudi su različiti, a samim tim i njihove obaveze: nije isti dan djeteta i odrasle osobe, niti je isti dan radnika, studenta ili penzionera. Uzimajući u obzir ove detalje, priredili smo djelo koje je pred vama, a koje će vam ponuditi neke od načina kvalitetnog i produktivnog života na ovom svijetu.

Iz predgovora prof. dr. Zuhdije Hasanovića

Autor se prije svih obraća mladima, mladićima i djevojkama, koji beskorisno troše svoju mladost. Podsjeća ih na svijetle primjere iz prošlosti, na koji su način živjeli velikani islama, u čemu su vrijeme provodili i za šta su svoje živote davali i zahvaljujući kojima se islam proširio širom svijeta kao vodeća civilizacija.

On podsjeća mlade muslimane i muslimanke na dar života i odgovornost koju imaju kao mlade osobe čiji životni cilj ne smije biti da rade samo na osobnoj nadgradnji, na osposobljavanju samih sebe da budu što snažnije ličnosti, nego da kao takvi konstantno djeluju na svoje okruženje kako bi ga mijenjali nabolje.

Ovo je priručnik za svakog muslimana i muslimanku koji je obuhvatio sve važnije aktivnosti u toku jednog dana. Naglasak je na obaveznom ibadetu, jer, kako se kaže u poznatom hadisi-kudsijju, “najviše se Uzvišenom Allahu možemo približiti obavljanjem onoga što nam je obaveznim učinio”, potom na popunjavaju svakog slobodnog trenutka dovom i zikrom, istinskim spominjanjem Allaha, Koji će naše vrijeme i prostor na kojem djelujemo učiniti blagoslovljenim, jer će nas približiti Allahu, dž. š., i omogućiti nam da osjetimo Njegovu veličinu, moć, mudrost i znanje.

Ono što zavređuje da se posebno istakne jeste da autor i svojim pisanjem ovog djela pokazuje primjer kako treba prevazilaziti slabosti, nedostatke i mahane našeg ummeta. Jedna od velikih nedaća sljedbenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, danas jeste da smo razjedinjeni, rascjepkani, udaljeni i otuđeni jedni od drugih. Puno je netrpeljivosti, animoziteta, pa čak i oružanih sukoba među onima koji se smatraju muslimanima. Jedan od načina kako da se približavamo jedni drugima jeste da se koristimo našim zajedničkim intelektualnim naslijeđem, da se pozivamo na mišljenja muslimanskih autora, bez obzira na njihovu ideološku opredijeljenost. Autor se tako podjednako poziva na klasične i savremene muslimanske autore, navodi njihove stavove, mišljenja, ističe njihovo uzorno ponašanje bez obzira na njihovu pripadnost različitim školama mišljenja i pravcima djelovanja.

Specifikacije knjige:

Naziv knjige: Dan u životu muslimana

Autor: Vedad Mustedanagić

Urednik: Mithad Ćeman, prof.

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović

hfz. mr. Dževad Gološ

Izdavač: Udruženje  za afirmaciju pozitivnih vrijednosti “Alternativa”

Format: B5; Uvez: Tvrdi; Broj stranica: 227

Detaljnije informacije o knjizi i način nabavljanja knjige možete saznati na e-mailu: [email protected] ili na broj +387603579925

akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top