Kolumne i intervjuiU Fokusu

Kenan Hadžihalilović za Akos.ba: “Post ima samo pozitivno djelovanje na organizam, zdravlje tijela i duše”

Kenan Hadžihalilović je rođen 22.05.1987. u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu Zdravstvenih Studija Univerziteta u Sarajevu, odsjek za Fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i stekao zvanje „Diplomiranog terapeuta fizioterapije i rehabilitacije“. Fitnessom i bodybuildingom aktivno se bavi od februara 2004. godine. Od 2006. godine do 2009. godine zaposlen kao moderator i administrator na tada jedinom bosansko-hercegovačkom bodybuilding i fitness sajtu. U oktobru 2007. godine, posvećuje se takmičarskom bodybuildingu i osvaja srebrenu medalju na Internacionalnom BB takmičenju u kategoriji juniora. Od 2008. – 2009. godine, radi kao menadžer prodaje i savjetnik za suplementaciju lanca protein shopova (Nutrabolics d.o.o.).

Krajem ljeta 2009. godine pridružuje se formiranju tada novog Fitness Centra „PROGYM“ koji kasnije postaje jedan od najboljih fitness centara u regionu. Od tada do danas je aktivni uposlenik nevedenog fitness centra kao fitness trener i nutricionista. U periodu od 2006. godine do danas autor je mnogobrojnih tekstova o zdravlju, ishrani i treningu kako za razne časopise tako i za sajtove, forume koji se bave tom tematikom.

U razgovoru sa fitness trenerom Kenanom Hadžihalilovićem, pričali smo o netom završenom mjesecu ramazanu i njegovom utjecaju na zdravlje, o koristima tjelovježbe, savjetima za početnike i o štetnostima savremenog ‘sjedilačkog’ stila života.

Razgovarao: Nedim Botić/Akos.ba

Koje su najveće koristi redovne tjelovježbe?

Vježbanje definišemo kao bilo koji pokret, ili tjelesnu aktivnost, koja potiče vaše mišiće na rad, te samim tim vaše tijelo na trošenje kalorija.

Postoji više vrsta fizičke aktivnosti, a najzastupljenije su: trčanje, plivanje, planinarenje te kombinovana fizička aktivnost u vidu vježbanja u fitness centrima.

Vježbanje donosi mnogostruke koristi, a neke od njih su:

  1. Vježbanje vas čini sretnijim

Naučno je dokazano, da redovno vježbanje unapređuje raspoloženje, te spriječava nastanak depresije, stresa i anksioznosti. Vježbanjem potičemo lučenje endorfina i serotonina, koji se nazivaju i hormonima sreće.

  1. Vježbanje pomaže regulaciju tjelesne težine, i utiče na gubitak masnih naslaga.

Da bismo razumjeli uticaj vježbanja na regulaciju tjelesne težine i gubitak masnih naslaga, prvo moramo shvatiti vezu između potrošnje energije i vježbanja.  Ljudsko tijelo troši energiju na 3 načina, a to su: kroz varenje hrane, vježbanje, te kroz održavanje osnovnih tjelesnih i metaboličkih funkcija. Najvažniji način od svih u tu svrhu jeste fizička aktivnost, koja u kombinaciji sa pravilnom prehranom, utiče pozitivno na naš metabolizam, čime postižemo gore spomenute efekte.

  1. Vježbanje jača vaše mišiće i kosti

Ljudsko tijelo sa godinama gubi misićnu masu, te kvalitet i gustocu kostane strukture, te samim tim njihova funkcija slabi, sto dovodi do povreda i mnogih drugih problema. Mnogobrojna istrazivanja su dokazala kako je sprovodjenje redovne fizicke aktivnosti od esencijalnog znacanja u sprijecavanju gubljenja misicne mase i gustoce kostiju, te kako bi odrzali snagu bez obzira na zivotnu dob. Vazno je spomenuti, da za jacanje kostane strukture, posebnu ulogu imaju vjezbe snage.

Takođe, vježbanje u ranijoj životnoj dobi, spriječava nastanak osteoporoze u poznim godinama.

Koliko savremeni stil života, sa dosta mirovanja, boravka u zatvorenim prostorijama, uz mobitele i računare, utječe na naše zdravlje?

Kao što primijetimo u današnje vrijeme, fizička aktivnost kod ljudi, a što je jos više pogubnije i poražavajuće pogotovo kod omladine, svodi se na minimum.

Pretjerano korištenje prijevoznih sredstava, liftova, i sl. dovelo je do pojave generacije, koja postaje podložna problemima sa povećanom tjelesnom težinom, te čak nerijetko i pretilošću, te raznim oboljenjima koja su vezana za to stanje, kao što su problemi sa kardiovaskularnim sistemom, problemi sa endokrinim sistemom, dijabetes,  te problemi lokomotornog aparata.

Pored toga, posebno je potrebno povesti računa o mlađim osobama, čiji se rast i razvoj nisu u potpunosti završili, kod kojih zbog pretjeranog korištenja računara, te mobitela često dolazi do poremećaja u strukturi kičmenog stuba, što dovodi do pojave skolioza, i kifoza, koje ako se ne saniraju na vrijeme u ranoj životnoj dobi, ostavljaju doživotne posljedice na osobu.

Pored toga, smanjena fizička aktivnost u kombinaciji sa nepravilnom i neprilagođenom prehranom,  dovodi do usporavanja metaboličkih funkcija, koje dovode do povećanog depozitovanja masnih naslaga u organizmu te do nastanka mnogih metaboličkih oboljenja, koja su danas pristuna više nego ikad. Jedan od velikih problema koji nastaje zbog gore navedenih razloga, jeste pad otpornosti organizma tj. imuniteta.

Ramazan je mjesec posta, odricanja od hrane i pića. Da li su se u toku njega mogli nastaviti treninzi?

Iako smo mjesec ramazan trebali što više iskoristiti u  svrhu ibadeta, i jačanje veze sa Stvoriteljem, nikako ne treba zapostaviti aspekt treninga, i zdravog života. Kao što znamo, jedna od mnogih dobrobiti ramazanskog posta na ljudsko tijelo jeste potpuno čišćenje organizma od toksina koji su se nakupljali u toku godine, tako da trening u toku mjeseca ramazana ima dodatan pozitivan učinak na ljudsko tijelo.

Za osobe koje imaju mnogo obaveza, organizovanje vremena tokom ramazana može predstavljati veliki problem. S obzirom da je ramazan poseban religijski mjesec, svoju energiju bi trebali maksimalno usmjeriti ka ibadetu i činjenju dobrih djela, a eventualni ostatak slobodnog vremena posvetiti sportskim aktivnostima.

Da li post negativno ili pozitivno utječe na sposobnosti sportaša, a i običnih ljudi?

Analizirajući učinak posta, možemo donijeti zaključak da post ima samo pozitivne efekte na ljudski organizam, bilo da se radi o aktivnom sportisti ili o rekreativcu, a Allah nam je propisao ono samo od čega ćemo imati apsolutnu korist, a ne štetu kako na ovom, tako i na budućem svijetu.

Koje su neke od zdravstvenih (a i fitnes) koristi posta?

Naučne studije pokazale su da jedan dan posta iz tijela otklanja ostatke deset dana. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., direktno nam ukazuje da „onaj ko posti ramazan i iza njega šest dana mjeseca ševvala, bit će nagrađen kao da je postio cijelu godinu.“ Nauka je dokazala da onaj ko isposti trideset i šest dana u godini, uklanja iz svog tijela otrove koji se nagomilaju tokom cijele godine.

Zdravstvene koristi od fitnessa su takođe mnogostruke, a neke od njih su:

Usporava rad srca

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Kontroliše holesterol

Smanjuje krvni pritisak

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Smanjuje rizik od moždanog udara

Osnažuje i pridonosi zdravlju kostiju

Jača cirkulacijski sistem i pluća

Popravlja tonus kože

Omogućuje gubitak težine i njeno održavanje

Kontrolira krvni šećer

Pomaže kod tolerancije boli

Ramazan i mršavljenje. Da li mjesec posta dovodi do gubljenja masnih naslaga, ali i mišićne mase?

S obzirom da trajanje nekonzumiranja hrane i pića u toku ramazana iznosi otprilike 12 sati na dan, i to u trajanju od jedan mjesec, to čini ramazan idealnim modelom odgođenog hranjenja, koji će osobama koje žele da smršaju idealno poslužiti. Gubitak mišićne mase možemo spriječiti vrlo lako, unošenjem adekvatne visokoproteinske hrane u kombinaciji sa proteinskim i aminokiselinskim suplementima.

Koji su vaši prijedlozi za ishranu?

S obzirom na dužinu dana, a samim tim i dužinu posta , dan bi trebali početi sa kvalitetnim i hranjivim obrokom, i podijeliti ga u slijedeće nutritivne kategorije :

Ugljikohidrati: U odabiru namirnica koje sadrze ugljikohidrate, birajte one sa niskim glikemijskim indeksom, a tolerišu se i one sa srednjom vrijednosti G.I.  Sa druge strane, namirnice s visokim GI izazivaju rapidni porast glukoze u krvi i brzo otpuštanje inzulina. Međutim, što više inzulina, veća je glad i mogućnost hipoglikemije! Ovi ugljikohidrati se nalaze u namirnicama koje sadrže žitarice i sjemenke kao što su ječam, pšenica, zob, proso, griz, grah, leća, integralno brašno i nebrušena riža.

Proteini: Prioritet dajem proteinu mlijeka tj. „caseinu“, zbog njegovog dužeg vremena apsorpcije u organizmu. Najbolje bi bilo potražiti micelarni casein, jer je njegovo vrijeme apsorpcije oko 7 sati.  30-40g proteina sa mlijekom  za prvi obrok u danu će vrlo dobro odraditi svoj posao.

Izbjegavajte crveno meso, jer je tijelu potrebno duže vremena da svari crveno meso, a za taj metabolički proces zahtijeva i dosta vode.

Preporuka: pileća ili pureća prsa, riba.

Vitamini i minerali: U ovom periodu bi bilo poželjno da potražite neki od vitaminskih suplemenata.

Moja preporuka je ZMA (zinc, magnezij, B6) + 500 do 1000mg C vitamina, sa sporo otpuštajućim djestvom.

Masti: Kašikica čurekotovog ili maslinovog  ulja će zadovoljiti potrebe vašeg organizma za mastima u toku dana, i dat će vam više energije.

Iftar: Hurme su izvrstan izvor šećera, vlakana, ugljikohidrata, kalija i magnezija, a preporučene su iz vremena poslanika Muhameda, savs,  kao dobar način za prekidanje posta (iftarenje).

Naveče bismo trebali konzumirati namirnice bogate vlaknima, povrće i voće. Ove namirnice izazvaju mišićnu akciju,  te miješanje hrane, sitneći je na manje čestice te na taj način pomažu smanjiti nakupljanje kiseline u želucu.

Izbjegavajte masnu, prženu i pohovanu hranu. Prednost dajte kuhanom, nemasnom mesu.

Izbjegavajte konzumiranje gaziranih napitaka, jer prema novim studijama, konzumiranje gaziranih napitaka poslije dugog dana posta, može izazvati oštećenje bubrega.

Kolače i slatkiše zamijenite proteinskim čokoladicama, sa niskim udjelom šećera.

Pazite da se ne prejedate, jer ćete na taj naćin opteretiti svoj želudac, i usporiti varenje, što može dovesti do brojnih poteškoča.

Kako steći rutinu vježbanja?

Da bi stekli rutinu, potrebno je zacrtati jasne ciljeve, te biti biti disciplinovan u samom procesu vjezbanja. Takodje adekvatan trening partner, moze vam biti od velike koristi u sticanju navike i rutine vezane za vjezbanje.

Koje su najčešće greške koje ljudi čine kad počnu da se bave fitnesom?

Koliko je važno konsultovati stručnjaka i trenera, a ne vježbati na svoju ruku?

Ovo je vrlo važna stavka u samom procesu vježbanja. Prije samog pristupanja bilo kojem sportu, potrebno je da se konsultujete sa osobom koja je stručnjak u svojoj oblasti, te koja će kroz evaluaciju vašeg stanja, i prema vašim potrebama i ciljevima,  prilagoditi program treninga, ishrane i suplementacije. Jedino na taj način možete biti sigurni da ćete postići dobar rezultat, bez straha da ćete nanijeti štetu vašem tijelu i organizmu.

Šta savjetujete našim čitateljima, kako najbolje održati tijelo u kondiciji i zdravlju?

Kao i u svakom sportu, tako i kod bavljenja fitnessom, potrebno je mnogo discipline, odricanja, samo kontrole i vremena. Traženje prečice u tom procesu može izazvati više štete nego koristi, ako se radi na svoju ruku, i bez konsultacija sa stručnim osobama.

Za početnike, intenzitet treninga treba da bude snižen,  4 treninga sedmično, će biti sasvim dovoljno. Preporučujem  trening po principu „2:1“ tj 2 dana treninga, 1 dan pauze. Takođe preporučujem da trening orijentišete primarno ka vježbama na spravama, sa 1 do 2 vježbe sa submaximalnim intenzitetom cca 80%, a sve ostale sa 50-60% intenziteta.

 

 

Povezani članci

Back to top button