Kulinarstvo

Kelj varivo – pripremite ukusan i zdrav ručak

Varivo od kelja veoma je jednostavno za pripremu, a predstavlja ukusan obrok tokom svih dana u godini.

Kelj je svima poznata namirnica tamno zelenog lišća koju smo često izbjegavali u djetinjstvu.

Kelj je bogat vitaminima A, B6, C i K te mineralima kalcijem, manganom, željezom, bakrom i magnezijem. Smatra se jednom od najboljih nutritivnih namirnica na svijetu, a bogat je i vlaknima.

Kelj čušpajz ili varivo odličan su način da pojačate unos nutrijenata u organizam, posebno tokom hladnijih mjeseci kada nam mnogo namirnica nije dostupno.

Kako skuhati kelj varivo?

Ovo je ujedno i kelj varivo bez mesa kako bismo iskoristili sve dobrobiti koje nam kelj pruža. Bogato varivo od kelja dovoljno je zasitno te ga možete jesti bez straha da ćete ubrzo ogladnjeti.

Kelj čušpajz preporučuje se svim generacijama s obzirom da na malo kalorija sadrži bogatstvo nutrijenata. Posebice je potreban osobama koje se ne stignu hraniti biljnim namirnicama i varivima.

Potrebni sastojci

1 srednja glavica kelja

3-5 mrkvi, celer, peršunov list

1 manja glavica luka

2-3 krompira (izborno)

Začini: so, biber, crvena paprika

Varivo od kelja bez zaprške

Ovo je osnovni recept za kelj varivo ili čušpajz. Vrlo je jednostavno za pripremiti, a vrijeme kuhanja većinom ne prelazi sat vremena sveukupno.

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i početi s usitnjavanjem. Narežite luk na sitne kockice te ga popržite na malo ulja dok ne postane staklen.

Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu na kolutiće ili kockice, a slijedi i celer. Sve dodatno popržite nekoliko minuta uz često miješanje. Ovdje dodajte krompir ukoliko ga koristite.

U lonac zatim dodajte narezani kelj i sve zajedno popržite minutu uz miješanje. Prelijte svo povrće vodom dok ga ne prekrije. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršunov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krompir ne bude dovoljno mekan.

https://www.krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button