Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Kaži NE novom Zakonu o islamu (Apel građanima koji žive u Austriji)

Kaži NE novom Zakonu o islamu (Apel građanima koji žive u Austriji)

Zakon o islamu u Austriji je na snazi već od 1912. godine. Ovim Zakonom su priznati pripadnici islamske vjeroispovjesti. Prema ovom Zakonu muslimani imaju jednak položaj kao što ga imaju i pripadnici drugih priznatih vjerskih zajednica.

Želimo obavijestiti Bošnjake koji žive u Austriji da je Zakon “Islamgesetz” (Zakon o islamu u Austriji) pred donošenjem od strane parlamenta. Već je u internoj proceduri ocjenjivanja i davanja mišljenja. Zakon je u svakom slučaju enormno loš po muslimane u Austriji, čak daleko lošiji od Zakona iz 1912. Ovaj zakon nas vraća u vrijeme koje je Austrija posljednji put imala prije 150 godina, a koje mi Bošnjaci poznajemo iz SFRJ. Zakon je prezentiran od strane ministra vanjskih poslova Sebastian Kurz-a i ministra Ostermayer-a.

Ciljevi ovog zakona su očigledni: olakšavanje razdvajanja muslimana (stvaranje više Islamskih zajednica), stavljanje svih sadašnjih i budućih Islamskih zajednica pod utjecaj i nadzor Vlade, miješanje vlade u postavljanje i razrješavanje dužnosti imama, stvaranje financijske ovisnosti od austrijske Vlade (paragraf 6, odsjek 2, zabranjuje financiranje vjerskih ustanova i dužbenika iz inostranstva) i na kraju krajeva usvajanja ekskluzivnog prava Vlade na učenje i tumačenje islama sa obaveznim karakterom za sve islamske ustanove i dužbenike (vjeroučitelje, imame i sl.).

Ustavno vijeće će do 7. novembra primati žalbe na predloženi amandman o izmjeni Zakona o islamu iz 1912. godine. Kada će biti odlučeno, da li će zakon stupiti na snagu, što ne može biti u korist muslimana. Zato je neophodno da muslimani dignu svoj glas protiv ove nepravde.

Muslimanska omladina Austrije je pokrenula“građansku incijativu” (Bürgerinitiative) na stranici parlamenta u Beču. Mole se građani koji posjeduju austrijsko državljanstvo da podrže “građansku incijativu” sa svojim potpisom na stranici: www.islamgesetz.info
Građani koji ne posjeduju austrijsko dražvljanstvo mogu “građansku incijativu” podržati na sljedeći način:

Pošalji svoju žalbu na [email protected]

 

Enisa Baraković – Kurtović

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top