Sportske novosti

Kamp Asmira Begovića: Bh. reprezentativac želi motivisati djecu da postanu golmani

Asmir Begović, golman fudbalske reprezentacije BiH i engleskog premierligaša Bournemoutha odlučio je od ove godine pokrenuti Golmanski kamp. Prvo izdanje kampa u naredna dva dana biće održano u Trening centru FK Sarajevo u Butmiru, a na okupu će biti 60 djece iz cijele BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj kampa, prema Begovićevim riječima, je, osim što želi da ih nauči nečemu korisnom, i da motiviše djecu u BiH da istraju u nastojanju da postanu fudbalski golmani, te da se bave sportom.

Projekat je podržala i ambasada Velike Britanije u BiH, a otvorenju kampa je prisustvovao i ambasador Edward Ferguson koji je pozdravio polaznike kampa.

“Radujemo se dobrom radu u ova dva dana. Dugo sam razmišljao o kampu i kako mogu pomoći sljedećoj generaciji golmana. Napravili smo fin kamp, imali smo veliki interes, tako da smo mogli još više djece imati, ali s obzirom da je prvi kamp i na broj trenera koje imamo, ovo je dovoljan broj. Zadovoljni smo, nadamo se dobrom radu i da pomognemo djeci da ih motivišemo da budu dobri golmani u budućnosti“, kazao je za Anadolu Agency (AA) Begović.

Dodao je da u vrijeme kada je on počinjao nije imao mogućnost da učestvuje u radu sličnih kampova, što bi mu dosta olakšalo razvojni put.

“Kada sam odrastao u Kanadi bili su neki kampovi, ali nikada neki profesionalni igrač nije nešto slično vodio. Bilo bi lijepo da sam imao takvu mogućnost kada sam bio mali. Nadam se da ja mogu prenijeti poruku ovoj djeci da imaju motivaciju da igraju fudbal, a pogotovo da budu golmani“, istakao je sjajni bh. čuvar mreže.

Begović u planu ima od jeseni pokrenuti Akademiju za golmane, ali je kazao da prvo želi da vidi kako će proći ovaj kamp.

Tokom dvodnevnog kampa u radu sa djecom Begoviću će pomagati otac Amir i brat Anel, te dva trenera iz FK Sarajevo tri trenera Fudbalske škole Walter, koji su partneri kampa.

Begović je profesionalnu golmansku karijeru počeo u Portsmouth iz kojeg je, prije nego što je dobio priliku da bude prvi golman, bio na posudbama u mnogim klubovima.

Nakon što se afirmisao 2010. godine prelazi u Stoke City iz kojeg pet godina kasnije odlazi u Chelsea s kojim je postao šampion Engleske 2017. godine. U ljeto iste godine prelazi u Bournemouth za koji je ove sezone branio na 38 utakmica. U dresu reprezentacije BiH 31-godišnji Begović upisao je 61 nastup.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button