Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Kameni spavači pod Debeljačom – svjedočanstvo o bihaćkim Jevrejima

Kameni spavači pod Debeljačom – svjedočanstvo o bihaćkim Jevrejima

Prema istraživanjima profesora Avrama Pinje, najstariji spomenik na Jevrejskom groblju u Bihaću datira iz 1860. godine.

Piše: Fahrudin Vojić

U samom centru Bihaća, još stoji oronuo natpis koji svjedoči postojanju Jevreja u ovom gradu. Zastanu ljudi ponekad u prolazu, ali gotovo da i ne obrate pažnju na ta slova koja vire ispod fasade.

Taj zid je lice stare sefardske kuće koja prkosi zubu vremena i odolijeva naletima modernizacije.

Na objektu stoji naslov ispisan ćiriličnim i latiničnim pismom: „Aron Kavezon – Trgovina mješovite robe“. Lijevo ispod još je dodano „Utemeljeno 1900.“ i potpis autora, „Jos. Dodik“.

Doprinos Jevreja u razvoju Bihaća

Bihaćki Jevreji su se, uglavnom, bavili trgovinom i zanatstvom, a nekoliko ih je radilo u državnim službama. Živjeli su u svim dijelovima grada, izmiješani sa svojim komšijama i izgradili su dobre prijateljske odnose sa sugrađanima.

“Jevreji su, bez sumnje, dali svoj doprinos u razvoju Bihaća, jer oni su se pored trgovine bavili i proizvodnjom. Jako Atijas je imao i svoju pilanu u naselju Golubić. Tako da njihov dolazak i njihovo obitavanje ovdje na području Bihaća, predstavlja vrlo značajan period u historiji Bihaća. Jedan dio centra grada je bio sastavljen od njihovih zgrada koje su oni izgradili. Također, njihova bogomolja se nalazila u centru grada i za vrijeme bombardiranja je u potpunosti uništena. Dakle, Jevreji su odigrali značajnu ulogu u razvoju Bihaća u periodu prije Drugog svjetskog rata”, kaže Ferid Mulić, nekadašnji novinar Oslobođenja, danas u penziji.

Više na portalu Al Jazeera Balkans

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top