Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kako zdravo gubiti na težini u kratko vrijeme

Kako zdravo gubiti na težini u kratko vrijeme

Gubljenje kilograma ne izaziva samo zadovoljstvo pri pogledu u ogledalo, već uvelike utiče na naše samopouzdanje, raspoloženje, povećava nam energiju i donosi poboljšanje kvalitete života.

Zbog prevelikog opterećenja obavezama i stresne svakodnevnice ne stignemo posvetiti previše pažnje našem jelovniku i vježbi, a upravo balans te dvije stavke ključ je zdravog načina života.

Kvalitetno mršavljenje bazira se na uravnoteženoj i dobro isplaniranoj prehrani u kombinaciji s aktivnim načinom života. Ako niste sportski tip, ne trebate imati grižnju savjesti jer ne istrčavate kilometre i kilometre, dovoljna je bilo kakva aktivnost kojom ćete potaknuti vaš metabolizam da radi brže i kojom ćete uspjeti regulirati odnos između unesenih i potrošenih kalorija.

Iako je za velike rezultate gotovo svakoj osobi potreban individualan, profesionalan pristup i savjet, možete se i sami obrazovati i pokrenuti, te učiniti vlastitom organizmu puno dobra.

Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako u kratko vrijeme izgubiti višak kilograma i osjećati se bolje.

Plan prehrane

Za početak napravite dobar plan prehrane. Vodite bilješke što ćete jesti koji dan, planirajte obroke i kupujte zdrave namirnice unaprijed kako ne biste došli u napast pojesti fast food ili bilo što nezdravo što vam se nađe na putu. Imajte 3 do 6 malih obroka na dan. Ne preskačite doručak, niti bilo koji drugi obrok.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Prehrana je broj jedan što se tiče zdravlja i izgleda svakog čovjeka. Obratite pozornost na restrikciju energetskih komponenti i izbacite iz svog jelovnika slatku i masnu hranu. To zamijenite vlaknima, bjelančevinama, zdravim masnoćama poput orašastih plodova  i jaja, ribom, niskomasnim mliječnim proizvodima i voćem i povrćem. Kako biste na zdrav način došli do željene težine, morat ćete se nečega odreći u prehrambenim navikama. To nije klasična dijeta kojom brzo izgubite kilograme, pa ih u određenom periodu i vratite, već se to odnosi na restrikcije koje se ne uklapaju u zdravu prehranu. Primjeri nezdrave hrane su: masna i pržena hrana, majoneza, mesne prerađevine, slatkiši, grickalice, gazirana pića i sokovi. Česta zamka u mršavljenju je mit o tome da se ugljikohidrati moraju potpuno izbaciti iz prehrane. Niti jednu prehrambenu skupinu ne morate potpuno izbaciti, već je bitno kontrolirati dnevni unos kalorija.

Hidratacija

Jedan od najbitnih faktora uspjeha kod gubljenja suvišnih kilograma svakako je i kvalitetna hidratacija. Preporučeni dnevni unos vode trebao bi biti 1,5 L, a kod povećane tjelesne aktivnosti i veći. Važno je piti dovoljno tekućine tijekom cijelog dana, a osobito tijekom i nakon treninga.

Motivacija

Na mjestu na kojem naviše boravite, polijepite si motivacijske poruke. Postavili ste si cilj koji želite dostići i ponavljajte sami sebi kako je on ostvariv. Iako je podrška okoline važna, ne dajte da vam nitko uništi planove. Budite dosljedni u svojim odricanjima na putu prema željenom cilju.

Dovoljno sna

Tijelo nedostatak sna percipira kao stres, stoga pokušajte ići na počinak što ranije ako sutradan ustajete rano. Preporučen broj sati da bi se tijelo dovoljno odmorilo je 8 sati sna, pa se pokušajte držati tog savjeta. Imat ćete više energije i više koncentracije za obavljanje dnevnih zadataka.

Tjelesna aktivnost

Najbolja i najefikasnija tjelesna aktivnost za što brže topljenje kalorija svakako je metabolički trening kojemu je glavni cilj ubrzavanja metabolizma. To je uglavnom trening visokog intenziteta s kratkim pauzama u kojem su uključene sve mišićne skupine na tijelu.
Brzo gubljenje kilograma ipak nikome ne bi trebao biti cilj, već da je važno posvetiti samima sebi dovoljno vremena kako bi cijeli proces bio kvalitetan i prilagođen željama i potrebama svake individue.

rtl.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top