DuhovnostIslamske temeLiderstvo i menadžmentU Fokusu

Kako uravnotežiti emocije: Jesi li pozitivna ili negativna osoba?

Istovremeno osjećati negativne i pozitivne emocije stvara interesantnu dinamiku za muslimane i daje nam puno za razmatranje.

Profesionalna i akademska istraživanja odnosa između pozitivnih i negativnih emocija pokazuju nam da proživljavanje pozitivnih emocija naspram negativnih u odnosu 3 na prema 1 vodi ljude do tačke preokreta  nakon koje oni prirodno postaju otporniji na nesreće i bez napora ostvaruju ono što su nekad mogli samo zamisliti.

Sa pozitivnošću učimo vidjeti nove nove mogućnosti, udaljavamo se od zastoja, povezujemo s ostalima i postajemo bolje verzije sebe. Stalno doživljavamo emocije u našoj svakodnevnici – povezane sa ljudima, iskustvima ili događajima kao što je ramazan.  Radi se o tome kako dopuštamo sebi da na nas utiču i da uzimamo u obzir samo one koje su doista važne.

Uravnoteženi osjećaji

Kao muslimani znamo da trebamo biti umjereni u svim stvarima, nastojati kreirati balans tako da budemo u miru sa sobom i s onim što nam je Allah dao u našem kratkom vremenu na zemlji. Trebali bismo izbjegavati pretjerivanje u svakoj stvari; uključujući emocije – svako pretjerivanje može biti destruktivno bilo da je pozitivno ili negativno.

Pozitivne emocije su ljubav, nada, entuzijazam, determinacija, zahvalnost, optimizam, inspiracija i samopouzdanje. Negativne emocije su iritacija, gnjavaža, neugodnost, tuga, strah, biti nesretan, prestrašen ili svladan.

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, je rekao u hadisu koji prenosi Buhari: „Niko od vas nije pravi vjernik dok ne želi svom bratu ono što želi i sam sebi.“

Tako da trebate imati pozitivan stav kad doživljavate dobre emocije, kada pogledate blagodati koje imate;  tada ne zaboravite da imate puno više nego ostali. I potičem te da odvojiš par trenutaka i uputiš dovu za svoju braću i sestre diljem svijeta koji nemaju ono što ti imaš. Uradi ovo dok tobom vladaju pozitivne misli. Zahvaljivati nekome je shvaćanje i cijenjenje onog što su učinili za tebe. Što više nekome zahvaljuješ, bolje ćeš vidjeti stvari koje se tiču tebe i ostalih.  Što si više svjestan Allahovih blagodati, jasnije ćeš osjetiti Njegovu prisutnost u svom životu, imati spokojnije srce. „I kad je Gospodar vaš objavio: “Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati…“ (Kur’an, 14:7)

Uzeti predah kad smo zauzeti kako bismo zahvalili Allahu  može značiti da smo pretrpani jer nikad nećeš biti u mogućnosti zahvaliti Allahu na svemu što ti je dao, ali ćeš istinski paziti Allahovu priustnost u svom životu. Sada se osvrnimo na negativne emocije koje možemo osjećati – možda smo razočarani sa samima sobom jer nismo učinili najbolje što smo mogli ili osjećamo ansioznost ili depresiju ili zavist. Samo mi znamo kad osjećamo ove emocije, ali je bitno kako se nosimo sa njima.

Nakon ramazana možda osjećamo krivnju zato što ga nismo dovoljno iskoristili, ali nemoj dopustiti da te udalji od daljnjeg poboljšavanja. Ako si ikad pogriješio, priznaj odmah – bilo to u odnosu prema Allahu ili prema nekome.  Nikad nemoj biti arogantan jer je arogancija ono zbog čega je šejtan propao. Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme je rekao: “Svako djelo se cijeni prema namjerama.” (Buhari)  A u drugom hadisu: “Najbolja su ona djela koja su mala i stalna.” (Buhari i Muslim)

Razmotri koje si dosljednje pozitivne promjene napravio kako bi postale dio tvoj života. Ovo može pomoći otklanjanju bilo koje ansioznosti i bilo kojih negativnih misli i služiti kao motivacija pozitivnim promjenama u našim djelima i akcijama za ovaj život i sljedeći.  Na kraju, ne osjećaj se loše i nikad ne gubi nadu. Dok si u potrazi za srećom, ne zaboravi da je svako od nas pokušava dosegnuti na ovom svijetu i svi mi težimo ka njoj na mnogo različitih načina – lijepom odjećom, ukusnom hranom, lijepom kućom, dobrim supružnikom itd. Ako je osoba zahvalna Allahu,  postići će ono za čim teži tj. istinsku sreću.

Za Akos.ba prevela: Nermina Piragić

Autor: Saiyyidah Zaidi-Stone

Founder of Working Muslim- London

Izvor: onislam.net

Povezani članci

Back to top button