U FokusuZdravlje

Kako se riješiti proljetnog umora?

Proljetni umor nije izmišljen iz zabave i izlika za nečiju lijenost. To je doista sindrom pretjeranog umora koji se javlja u rano proljeće, najćešće u travnju i svibnju. Manifestira se kroz simptome slabe koncentracije, pojačane potrebe za (dnevnim) snom, depresivnih misli, tjeskobe i sveopće iscrpljenosti.

Takva vrsta umora nije bolest, već se ogleda u smanjenju učinkovitosti izvršavanja svakodnevnih obaveza. Javlja se kod velikog broja ljudi, a prema nekim istraživanjima, više kod žena nego kod muškaraca, te također više kod osoba koje su osjetljive na vremenske promjene, zbog povećane potrebe za prilagodbom organizma na nove vremenske prilike. Naime, tijekom zime naše tijelo uglavnom miruje i imamo drugačije navike nego ljeti i ne boravimo toliko na zraku i sunčevoj svjetlosti. Biramo tople, zatvorene prostorije i grijemo se na kauču uz tople pokrivače i filmove. Kada dođe proljeće, mijenjamo životne, ali i prehrambene navike jer se preko zime iscrpljuje zaliha vitamina i minerala u čovjekovom organizmu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se riješiti proljetnog umora i nesmetano uživati u toplom vremenu:

PROMJENA PREHRANE
Jednoličnom prehranom koju uglavnom prakticiramo zimi, iscrpljujemo zalihe vitamina. Kako bismo napravili korak dalje i utjecali da u proljeće živnemo, trebamo se opskrbiti namirnicama bogatima vitaminima C i E, niskokaloričnom hranom, te magnezijem koji utječe na pravilan rad mišića, srca, živčanog sustava, ali i ubrzava cjelokupni rad metabolizma.

BORAVAK NA OTVORENOM
Sunce će nas napuniti vitaminom D i pomoći nam da se osjećamo pozitivnije i bolje, stoga predlažemo da što je više moguće provodite slobodno vrijeme na otvorenom. Svježi zrak i sunčeve zrake najbolji su podizač energije.

KVALITETNIJI SAN
Pod kvalitetnim snom mislimo da na vrijeme idete spavati, osobito ako ustajete rano. Stvorite si svoju rutinu spavanja tako da isprobate koliko je vašem organizmo doista potrebno da bi se kvalitetno odmorio. Također, ustanite odmah nakon što se probudite i ne odgađajte buđenje dodatnim rastezanjem u krevetu.

HIDRATACIJA
Pravilnom hidratacijom naučit ćete kako je lako regulirati probavu i vlastiti umor. Pijte najmanje 1,5 litru tekućine dnevno, te izbjegavajte naporne aktivnosti i stresne trenutke koliko je god to moguće.

 
Back to top button