Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kako se maksimalno okoristiti Kur'anom: Nikad nemojte podcijeniti vanvremenski kontekst Kur'ana

Kako se maksimalno okoristiti Kur'anom: Nikad nemojte podcijeniti vanvremenski kontekst Kur'ana

Nastavak teksta  Kako se maksimalno okoristiti Kur'anom: Izvor bereketa i na dunjaluku i ahiretu

  1. Uvijek budite u prisustvu Kur'ana

Želim da se zapitate, koliko sati provodite u slušanju muzike, radija ili gledanju TV-a tokom sedmice? Sada to uporedite sa vremenom koje posvetite slušanju Kur'ana tokom sedmice.

Allah dž.š. kaže u Kur'anu:

za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju. ‘Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u vatri!’“ (Ali –'Imran, 191)

Hvala Allahu, živimo u svijetu koji nudi pregršt mogućnosti kako bi Kur'an bio stalno oko nas, tako da više nemamo opravdanja! Slušajte ga u autu, slušalicama na mobitelu, prilikom čišćenja, kuhanja, putovanja, itd. Puštajte različita učenja, i otkrivajte nove učače. Osim toga, postoji mnogo besplatnih podcasta i You Tube videa na raspolaganju za slušanje tefsira Kur'ana. Što više slušate Kur'an, više ćete ga pamtiti i vaše srce će ga više voljeti.

  1. Nikad nemojte podcijeniti vanvremenski kontekst Kur'ana

Kur'anu, bez obzira na to koliko ga čitate, ili koliko ste ga pročitali, nikada neće ponestati mudrosti. To je Kur'an El-Hakim (mudri). Kur'an je mjesto gdje ćete pronaći rješenja za svoje probleme, i gdje ćete pronaći snage i motivacije da istrajete na Allahovom putu na način na koji Allah dž.š. kaže:

Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;“ (El-Bekare, 2)

Ovaj Kur'an je nacrt za život, i vodi nas ka proživljenju naših života na najbolji način. To nije knjiga koja se tiče samo prošlosti, i koja se ne odnosi na nas u današnje vrijeme. Priđite Kur'anu sa iskrenim namjerama, i naći ćete mir i zadovoljstvo. Samo kroz razmišljanje o ajetima u Kur'anu, bit’ ćete u mogućnosti da ga istinski utjelovite u svakodnevnom životu.

I na kraju, ako ste uradili ono što sam od vas tražio na početku, i pročitali svaki ajet u članku (u izvornom arapskom obliku), to je jednako 3040 sevapa. Ako ste imali poteškoća prilikom čitanja, zaradili ste 6080 sevapa. Obratite pažnju na količinu bereketa koji ste dobili u razmaku od nekoliko minuta. Dijelite ovaj članak sa prijateljima i rodbinom, kako biste im pomogli da lahko dođu do nagrade, a ukoliko imate bilo kakve druge savjete za dobijanje bereketa iz Kur'ana podijelite ih u komentarima ispod teksta.

Izvor:  productivemuslim.com/

Autor: Fatima Khaled

Za Akos.ba preveo i prilagodio: Enijad Osmančević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top