Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Kako prefarbati keramičke pločice

Kako prefarbati keramičke pločice

Prvo moramo utvrditi koje pločice možete bojiti, a koje ne možete. Ne preporučamo bojenje površine koja je učestalo mokra. Ako probate obojati pločice oko tuša ili čak i samu kadu, uskoro ćete sklanjati komade boje sa dna kade. Jednostavno vam neće potrajati. Ako baš želite obojiti kadu, jer se radi o antiknoj kadi,  povjerite to profesionalcima koji će za tu svrhu upotrijebiti specijalne materijale, a potrebno je i iskustvo u takvim poslovima. Ovdje ćemo vam objasniti kako obojiti zidne pločice, koje se redovito koriste, ali se ne kvase svakodnevno.

Priprema pločica za bojenje

Kao i kod svakog drugog bojenja, priprema je najvažniji dio posla. Cilj vam je stvoriti površinu na kojoj će boja ostati. Budući da većina boja neće ostati izravno na glatkoj, sjajnoj površini, prvo što trebate učiniti je riješiti se sjaja. Prvi korak je da dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje. Upotrijebite ono sredstvo koje je blagi abraziv. Osim što će vam ovo ukloniti svu nečistoću sa pločice , abraziv će djelovati na glatku površinu i smanjiti sjaj pločice.

Također, pobrinite se da sve što bi se moglo pogoršati ispod vašeg bojenje bude prije riješeno – mrlje od plijesni, polomljene pločice, otkrhnute površine – za sve bi se trebali sada pobrinuti. Nakon što jednom obojite pločice, nema više povratka u ovu fazu, osim ako želite sve iznova bojiti.

Kad se uvjerite da je površina čista, trebate se agresivnije primiti uklanjanja skliskog sjaja sa pločice. Najbolji način da to učinite je sa ručnom kružnom brusilicom. Koristite brusni papir granulacije 220. Ovim brušenjem ćete ukloniti glatki sloj, ali je i dovoljno fino da ne bi ostavilo nikakve tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojanja pojaviti. Ako nemate električnu brusilicu, možete probati ručno, ali će naravno duže trajati.

Nakon što ste izbrusili sve površine koje ćete bojatim uključujući i čoškove, pobrinite se da temeljito očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja. Brušenje je mukotrpan i općenito ne baš zabavan dio posla, ali je vrlo bitan korak u bojanju pločica. Ako preskočite brušenje ili posao obavite samo djelomično, boja vam neće ostajati na površini pločice.

 Temelj i bojenje

Sada kad ste svježe pobrusili površinu, koja je suha i bez prašine, napravili ste savršenu podlogu za bojanje. Korištenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja, nastavljate stvarati podlogu na koju ćete nanijeti boju. Ovo nije projekt u kojem ćete štedjeti na materijalu za bojenje. Nemojte kupovati jeftine temeljne premaze – trebat će vam snažno povezno sredstvo kako bi vam boja dobro prionula na pločicu. Koristite proizvod na bazi ulja, budući da ćete za završne slojeve također koristiti proizvod na bazi ulja.

Nanesite temelj četkom kako bi obradili čoškove, te kratkim valjkom za nanošenje temelja na glatke površine. Radite polako i uvjerite se da niste ostavili neke crte prouzročene pritiskanjem boje sa ruba valjka. Ovo će se osobito vidjeti kasnije kad nanesete završni sloj.Ostavite da se temelj osuši, prema uputama na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica sa temeljem. Ne želite ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uvjerite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Za površinski sloj neki preporučuju lateks boju, ipak, mi vam preporučujemo boju na uljnoj bazi. Kompliciranije je za nanošenje, duže se nanosi i duže suši, ali kad se osuši imat ćete trajniju boju. Lateks boja se  često slabo posuši, te ostavlja gumeni dojam. Ako udarite takvu pločicu nečim čvrstim, velike su šanse da se boja odmah oguli.

Koristite na uljnoj bazim polusjajni ili sjajni alkid za površinski sloj. Nanesite nekoliko tanjih slojeva umjesto nanošenja jednog debelog. Trebate stvoriti snažnije prijanjanje boje, nanošenjem višestrukih laganih slojeva, umjesto jednog debelog.

Trebali bi imati razrjeđivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, te poveću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina. Iako će ovo biti malo više posla, nanošenjem proizvoda na bazi ulja na pločice dobit ćete mnogo kvalitetniju završnicu, a na duži rok, bit će vam drago da ste tako postupili.

zena.rtl.hr

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top