Enterijer

Kako povećati efikasnost prozora i smanjiti račune tokom zime

Prozori često mogu biti odgovorni za prekomjeran gubitak toplote iz prostora, veliku potrošnju energije, hladne i neprijatne promahe, ali i problem sa kondenzacijom i – buđi.

Prozori se veoma važni elementi za svaki prostor. Oni dozvoljavaju da svjetlost i svjež vazduh dopru do unutrašnjosti objekata u kojima živimo i radimo, štite nas od hladnoće i drugih vremenskih prilika i neprilika, obezbjeđuju nam pogled na spoljašnji svijet.

Stari prozori koji se ne zatvaraju dobro ili ne dihtuju mogu se odraziti na svakodnevni život u životnom ili radnom prostoru na više načina. Kao prvo, možete se zapitati zbog čega ste dobili astronomski račun za struju ili grijanje. Prozori i vrata često mogu da budu tako veliki problem i izvor hladnoće da se pored njih ne može sjediti, a hladan vazduh se osjeti prilikom prolaska pored elementa. Jedan od najvećih problema kod prozora i vrata koji ne dihtuju je kondenzacija.

Naime, zbog loše izolacije oko elementa će se kondenzovati vodena para koja će vremenom da pogoduje razvoju plijesni i samim tim će uticati na loš kvalitet vazduha u prostoru i razvoju alergija, ali i bolesti disajnih organa kod onih koji u tom prostoru borave. Kondenzacija će u velikoj mjeri uticati i na propadanje rama prozora ili vrata.

Preko prozora se gubi čak i više od 30% ukupne toplote. Ovo su ogromni gubici i dešavaju se bez obzira da li je prozor star ili nov. Zbog ovoga je od izuzetne važnosti dobro odabrati prozor prilikom kupovine, sa posebnom pažnjom na energetsku efikasnost budućeg elementa. Naravno, budžet je uvijek veoma važna stavka, ali na prozoru definitivno ne treba štedjeti jer svaka uložena marka će se veoma brzo isplati uštedom u energiji.

Šta raditi ukoliko ne gradite novu kući ili jednostavno nemate dovoljno novca da zamjenite stare prozore novim?

Postoji nekoliko jednostavnih poteza koje možete i sami preduzeti, sa minimalnim ulaganjima i obezbjediti udobniji prostor za život i rad i smanjiti račune za energiju. Sve ovo se u suštini postiže zaptivanjem pukotina kroz koje struji hladan i topao vazduh, popravkom ili prepravkom prozora i ulaganjem u bolju termoizolaciju.

Svaki prozor sastoji se od okvira, krila i ispune koja je najčešće od stakla. Materijal za okvir i krilo tokom vremena tradicionalno je bio od drveta, ali se u novije vreme pojavljuje PVC, ali i aluminijum i čelik. Oba ova materijala su u modernoj arhitekturi veoma bila u trendu, a PVC je veoma popularan među kućevlasnicima kao energetski efikasan, lak za ugradnju, trajan i ekonomičan materijal.

Kako biste svoj prozor malo, takoreći, dotjerali u red i spriječili preveliko odavanje toplote, možete se poslužiti s nekoliko veoma zgodnih i lakih trikova.

Kao prvo, provjerite da li je prozorski ram dovoljno dobro nalegao na otvor i da li se negdje na spoju rama i konstrukcije osjeća strujanje zraka.

Ovo ćete vrlo lako utvrditi prinošenjem lagane tkanine u blizini rama, a strujanje vazduha se često osjeća i na koži. Ukoliko je potrebno sami izvršite zaptivanje i eventualno popunjavanje šupljina. Ovo možete uraditi sa pur pjenom ili specijalnom ispunom, a ostatke materijala za zaptivanje poslije izvršenog posla jednostavno ukloniti turpijom. Zaptivanje možete izvesti sa unutrašnje i sa spoljašnje strane prozora. Ukoliko živite na višem spratu u višespratnici budite oprezni prilikom zaptivanja pukotina sa spoljašnje strane prozora.

Slijedeći korak koji možete preduzeti je provjera šarki i brava na prozoru. Ponekad su ovi elementi labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je neophodno zamjeniti ih. Ovo možete takođe uraditi i sami, a nove brave ili šarke ćete naći u svakoj specijalizovanoj radnji. Cjena ovih elemenata je zaista mala tako da vrijedi uložiti u nove. Cjeli posao će vas koštati svega petnaestak minuta vremena.

Nalijepiti specijalnu traku koja će omogućiti bolje nalijeganje elemenata

Slijedeći potez koji će vam olakšati i učiniti udobnijim zimske dane u prostoru sa starim prozorima je ljepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremenom počinju da se krive pogotovo ukoliko su od drveta, mada promjeni oblika ne odolijevaju ni drugi materijali.

Kako biste onemogućili ili bar smanjili strujanje vazduha između prozorskog rama i krila, možete na jedan ili drugi element nalijepiti specijalnu traku koja će omogućiti bolje naleganje elemenata jedan na drugi i smanjiti prostor među njima istovremeno smanjujući i protok. Ove trake se mogu naći u svakoj specijalizovanoj radnji i po pravilu su, baš poput šarki i brava za prozore, veoma jeftine.

Folije koje se postavljaju na stakla u velikoj mjeri smanjuju protok topline

Jedan od elemenata za poboljšanje energetske efikasnosti prozora koji je postao dostupan zahvaljujući modernoj tehnologiji i razvoju nauke, a polako se pojavljuje i na našem tržištu su specijalne folije za prozore. Ove folije se postavljaju na stakla i u velikoj mjeri smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važna osobina s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Folije za prozorska stakla su izrađene od specijalnih materijala i mogu imati različite osobine. One ne samo da će onemogućiti protok toplote kroz staklo tokom zime već će služiti ovoj svrsi i tokom ljeta, tako da ugradnjom folije na prozorsko staklo vi zapravo dobijate dvostruku zaštitu po cjeni jedne.

Ukoliko imate stare prozore, a istovremeno niste u mogućnosti ili iz različitih razloga ne želite da kupujete i ugrađujete nove, ovo su neki od trikova. Svakako bilo kakvim intervencijama treba da prethodi detaljna inspekcija prozora kako biste utvrdili koje korake da preduzmete.

Čak i ukoliko ne zamjenite prozor već se poslužite ovim pametnim potezima za njegovo prepravljanje u poboljšanje, sigurni smo da ćete uspjeti da osjetite rezultat svog rada već prilikom prvog hladnijeg i vjetrovitijeg dana.

Predlažemo da još pročitate i: kako olakšati svakodnevnicu u domu i napravite mini ostavu u vašem domu.

prozorivrata.com

Povezani članci