Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kako odabrati auto školu?

Kako odabrati auto školu?

Povratak s ljetnih praznika i pripreme za početak nove školske i akademske godine za većinu autoškola znači i povećan obim posla za predavače i instruktore vožnje. Većina budućih vozačica i vozača upravo se u septembru odlučuje za upis u autoškolu. Na početku puta na kojem će naučiti upravljati automobilom ili motociklom svi se budući vozači susreću s nekoliko dilema, prije svega prema kojem kriteriju odabrati autoškolu, koliko će ih to koštati i hoće li dobiti adekvatno znanje, kako teoretsko, tako i ono još važnije, praktično, da u budućnosti mogu sigurno i bez problema voziti svog ljubimca na četiri točka.

Na što treba pripaziti prilikom upisa:

Kvalitet bi morao biti prvi i najvažniji kriterij pri odabiru autoškole. Dobro proučite koja vam škola nudi uvjete koji vam najviše odgovaraju.

Cijena je u svakom slučaju jedan od važnih faktora, no ako živite u većim sredinama, većina autoškola ima slične cijene.

Praktična nastava, odnosno sati vožnje, najvažniji su dio obuke. Odaberite školu koja će vam omogućiti vožnju u svim uslovima na cestama.

Instruktori su oni od kojih ćete najviše naučiti prije samostalnog učestovanja u saobraćaju. Instruktora birajte prema osobnim afinitetima i željama.

Ne odgovara svima isti raspored vožnje. Izaberite autoškolu koja se može prilagoditi vama i vašim obvezama i rasporedu.

Možda najbolji način da provjerite je li to autoškola koja zaslužuje vaše povjerenje jer dobra autoškola je ključ vaše sigurnosti je da jednostavno pitate i to sve što vas zanima odmah na licu mjesta. Uvijek se pametno raspitati od nekog bivšeg polaznika kako se njega dojmilo i je li imao ikakvih problema, također instruktore i vlasnike koji bi trebali imati najbolje odgovore za vas.

Bitno je postaviti pitanje i o njihovom osiguranju, jer ako je ne posjeduju možda ona ipak nije za vas, ipak tražiti treba onu autoškolu koja maksimalno misli na sigurnost i zaštitu svojih polaznika.Ne treba se bojati pitati ničega što vas zanima jer to je jedini i najbolji način da vi dobijete informacije koje vas zanimaju.

Treba imati na umu uvijek da autoškole neće vas naučiti samo voziti i tehničke stvari koje su potrebne već će vam usaditi znanje teorijskog djela koje je veoma bitno prosto iz razloga da se snađete u saobraćaju i pravilno se orjentirate gdje god se nađete.

Saobraćajni znakovi su najbitniji kako bi temeljito shvatili pravila i sigurnosne standarde na cesti zato nipošto ne umanjujte njihovu vrijednost i značenje kako bi postali vozači od kojih drugi učesnici u ne moraju strahovati.

Zapamtite da se vozački ispit polaže jednom i ako u auto školi nismo dovoljno naučili cjenu kasnije plaćamo u saobraćaju. Kasnije učenje u saobraćaju može biti jako tragično i skupo.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top