Zdravlje

Kako nastaju ravna stopala?

Znači nema svodova kada djete stoji, ali ni kada sjedi za razliku od spuštenih svodova gde je svod prisutan u sjedećem položaju, ali se gubi pod opterećenjem kada djete stane.

Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnost mišića stopala. Djeca su uglavnom prezaštićena u prvim godinama života kada se svodovi formiraju, pa nedovoljno ojačani mišići pod djetetovom težinom popuste. To se dešava i kada se djete puno ugoji ili naglo izraste.

U školskom uzrastu najveći broj djece nema naviku vježbanja i bavljenja sportom tako da se sa njihovim rastom povećava rizik od pojave spuštenih svodova. Djeca sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno pa je i ovo razlog što izbjegavaju bavljenje sportom.

Da li djete ima ravna stopala ili spuštene svodove možete da vidite ako mokrim stopalima stane na ravnu površinu (pločice u kupatilu) i ostane trag. Ako ima odstupanja u odnosu na normalan otisak djete treba odvesti na pregled kod ljekara.

Drugi način da provjerite da li je prisutan deformitet je da djete bosim nogama stane ispred vas okrenuto leđima. Ako uočite da je Ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani djete sigurno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Pored adekvatne obuće koja treba da bude prije svega odgovarajuće veličine, primjerena djetetovim aktivnostima (cipele i sandale za hodanje, patike za sportske aktivnosti), djete sa ravnim stopalima treba da nosi i anatomske uloške koji će obezbjediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Da bi se spriječila progresija deformiteta i postigla korekcija neophodno je da djeca rade vježbe za jačanje mišića stopala. Vježbe se rade svakog dana u trajanju od 10-15 minuta. Samo dovoljno snažne i pravilno izvedene vježbe mogu dati zadovoljavajuće rezultate, zato je neophodna obuka djece koja treba da vježbaju i roditelja koji će to nadzirati.

Snežana Milanović, viši strukovni fizioterapeut

mojpedijatar.co.rs

Back to top button