Ekonomija

Kako najbolje pripremiti automobili za putovanje na godišnji odmor

Svi putnici moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima, a djeca se moraju voziti u posebnim sjedalicama prikladnim za njihovu dob, te i ona moraju biti pojasom vezana za svoju sjedalicu.

Nasloni za glavu moraju biti ispravno podešeni, a potrudite se da visinu sjedala i nagib naslona podesite tako da s ispravni podešenim položajem upravljača i retrovizora imate optimalan pregled na sve strane.

Mnogi se ne pridržavaju određenih sigurnosnih pravila pri ukrcaju prtljage. Donosimo niz savjeta za sigurniji i lakši transport prtljage. Moramo unaprijed priznati da s prtljažnikom velikim oko 400 do 500 litara, čovjek lako dođe u napast samo nabacati prtljagu unutra, bez puno planiranja, što je ogromna greška koja moće uvelike utjecati na smanjenu sigurnost tokom vožnje.

Teže komade prtljage treba smjestiti što više uz poleđinu stražnjeg sjedala, a djeci nije mjesto u teretnom prostoru

Vozači koji paze na sigurnost, svoju i sigurnost putnika, razmislit će dvaput kako najpametnije organizirati stvari u prtljažniku. Najvažnije sigurnosno pravilo je: teške stvari valja smjestiti na dno prtljažnika, te ih se mora nagurati što bliže stražnjem sjedalu kako bi se smanjila mogućnost da ulete u kabinu u slučaju sudara. Zašto je to tako važno objasnit ćemo na jednostavnom primjeru. Pakiranje mineralne vode ima masu 17 kg, a u slučaju sudara tih se 17 kg pretvara u nešto više od pola tone koji udaraju u stražnje sjedalo. Kako bi se smanjila udarna snaga takve prtljage, ona se mora smjestiti što bliže poleđini stražnjeg sjedala te se osigurati od klizanja pomoću druge prtljage ili užadi. Ako se to ne učini, sve to može poletjeti u kabinu u slučaju naglog kočenja ili sudara.

Ako na stražnjim sjedalima nema putnika, zakopčajte stražnje sigurnosne pojaseve tako da tvore križ radi dodatne stabilnosti

Osim teških kofera, prtljaga koju nosimo na godišnji odmor često uključuje i lakše stvari kao što su sportske torbe, ležaljke, madraci za napuhavanje i gumeni čamci. Njih je najbolje spakirati tako da ispune prazan prostor oko teže prtljage, i to što je čvršće moguće. Pakiranje iznad linije stražnjih sjedala trebalo bi izbjegavati. Sve što je smješteno u višoj razini može u slučaju naglog kočenja ili sudara poletjeti naprijed i ozlijediti putnike.

Krovne kutije i dodatni nosači za bicikle olakšavaju pakiranje

Od koristi je i mreža za prtljagu koja sprječava da prtljaga postane opasni projektil. Takva mreža se može dokupiti kod većine automobila. Također se preporučuje učvrstiti prtljagu posebnom užadi. Odgovarajuće omče za pričvršćivanje dolaze standardno i nalaze se na dnu prtljažnika, a sama užad se može kupiti. Ako straga nema putnika, stražnji sigurnosni pojasevi trebaju biti križno zakopčani kako bi dali stražnjem sjedalu dodatnu stabilnost.

Provjerite imate li u vozilu obaveznu opremu – trokut, signalizacijski prsluk i pribor za prvu pomoć. Pribor mora u svakom trenutku biti smješteni na lako dostupnom mjestu

Za siguran prijevoz bicikala i sličnih tereta u ponudi je cijeli niz praktičnih sustava za prijevoz kao što su nosači i krovne kutije. Ttrokut, signalizacijski prsluk i pribor za prvu pomoć moraju u svakom trenutku biti smješteni na lako dostupnom mjestu! Evo još dva savjeta za sigurnije putovanje na odmor: zbog više prtljage, treba prilagoditi pritisak u gumama. Provjerite tlak zraka u gumama – pogledajte u knjižicu održavanja vozila i tlak zraka guma napumpajte na viši tlak koji odgovara za makismalno opterećenje vozila. Težina prtljage u stražnjem dijelu automobila podiže prednji dio. Kako biste spriječili da prednjim svjetlima zasljepljujete vozače koji vam dolaze u susret pri noćnoj vožnji potrebno je podesiti snop. Mnogi automobili dolaze s automatskim sustavom izjednačavanja na stražnjoj osovini, a ako ga nema samo morate snop svjetla ručno podesiti. I zadnji savjet, prije pakiranja prtljage i tereta u automobil, pogledajte hrpu i izbacite neke predmete i stvari koje vam nisu neophodne tijekom odmora.

Provjerite tlak zraka u gumama – pogledajte u knjižicu održavanja vozila i tlak zraka guma napumpajte na viši tlak koji odgovara za makismalno opterećenje vozila. (akta.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button