O obrazovanju i odgoju

Kako je britanski par spasio kćerke od zatupljenosti

Britanci Keli i Tim, ljudi nimalo avanturističnog duha, shvatili su da će njihove kćerke Ejmi (10) i Ela (8) poprilično zaglupjeti ako nastave da sjede ispred TV-a satima ili igraju kompjuterske igrice. Roditelji su zato zabranili gledanje TV-a i postavili kćerkama 100 zadataka/izazova koje zajedno, kao porodica treba da ispune za godinu dana. Poslije svega što su preživjele djevojčicama TV više ne treba zabranjivati – jer ih ne zanima. Svijet oko nas je ipak mnogo zanimljiviji.

Hod po konopcima visoko iznad zemlje, potraga za hranom, ronjenje ili skakanje sa litice, samo su neki od izazova koje su djevojčice, ali i roditelji morali da ispune. Pored snalažena u prirodi i ispobavanja razno-raznih aktivnosti roditelji su željeli da porade i na socijalnim vještinama svojih kćerki, pa su ih podstakli da pred cijelom školom oglase da organizuju prodaju kolačića u humanitarne svrhe. Zadatak je bio – istupanje u javnosti zarad višeg cilja.

Iako bi neko pomislio da je za ovakve avanture potrebno mnogo vremena i novca, poduhvat Keli i Tima pokazao je da se većina stvari može uraditi tokom vikenda, i to sa novcem koji bi inače trošili na gluposti obilazeći prodavnice ili tržne centre. Iako još nije prošlo punih godinu dana od početka misije, roditelji su zadovoljni jer djevojčice sada same predlažu nove aktivnosti, a TV im se ne zabranjuje jer ih više i ne zanima. 

Otac Tim kaže da je godina avantura bila veliki izazov i za njega, a najveći je bio kada su djevojčice hodale po užadima nekoliko metara iznad zemlje. Tada je za njihovu bezbijednost bio direktno odgovoran jer je u svojim rukama držao sigurnosne konopce, za koje su bile zakačene.

Mamina najveća avantura je bila kada su spavali na plaži pod zvijezdama. Odustavši od svoje ideje da se ipak spava pod šatorom, imali su priliku da prisustvuju nevjerovatnoj meteorskoj kiši koja je obasjala nebo nad njima.

Tim i Keli sada nagovaraju druge roditelje da slično postupe sa svojom djecom, za koju kažu da su prezaštićena i pod staklenim zvonom. Pošto su skoro ispunili svojih 100 zadataka, među kojima su bili i noćna šetnja po šumi, gradnja mosta preko riječice, spremanje hrane od snijega, plivanje ispod vodopada… porodica radi na novoj listi. 

vesti-online.com

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.