O obrazovanju i odgoju

Kako djetetu ograničiti vrijeme pred ekranom?

Kao i svaki roditelj koji je iskusio suze nad tabletom ili plač nad konzolom zna da ograničiti vrijeme ispred ekrana je lakše reći nego učiniti. Kao roditelji moramo razmisliti o uticaju tehnologije na živote svih nas i shvatiti da naša djeca odrastaju u svijetu u kome dominira tehnologija. Sa pravom smo zabrinuti zbog prekomernog korišćenja tehnologije, i svedoci smo znakova slabe koncetracije i poremećaja sna, i manje vidljivih problema kao što su naprezanje očiju i drugo, piše portal Moj pedijatar.

Psiholog dr Kimberli Jang, koji vodi kliniku protiv zavisnost od interneta , smatra da roditelji treba da budu svjesni koliko tehnološki efekat ima uticaj na decu još od rođenja. “Ponekad mislim da savjeti o korištenju interneta i tehnologije treba da bude dio trudničkog savjetovališta”, kaže dr Jang.

“Djeca imaju pristup internetu skoro od rođenja. Oni vide svoje roditelje kako se igraju na svojim mobilnim uređajima i oni žele da se igraju.
Kada djeci oduzmete mobilni uređaj, to je veliki udarac za njih, posebno kada su u pitanju tinejdžeri. Ipak postoje način da se smanji sukob, loše emocije, ružne riječi, suze, bijes… Morate usvojiti strategije kako da vratite stvari pod kontrolu. Djetetu usadite zdrave digitalne navike. Verovatno neće biti lahko, ali sve počinje od vas:

Dobar primjer – počinje od roditelja

Morate pojačati ovu tačku. Ako su dvostruka mjerila, tj. vi mnogo gledate TV, twitujete dok gledate TV, nosite telefon i u toalet, onda zaista nemate uporište u ograničavnju upotrebe tehnologije kod vašeg djeteta.

Kao roditelji moramo se voditi primjerom, to je teže nego što zvuči, ali deca uče prvo od roditelja. Dakle, ako želite da postavite ‘zdrave digitalne navike ‘ onda to mora da krene prvo od vas.

Napravite “listu želja” – off-line aktivnostima koje ćete sprovesti zajedno
Šta može biti lepše od zabavnih stvari koje radite zajedno i tako pomažete djetetu da se isključi sa tehnoloških aktivnosti. Provodite kvalitetno vrijeme zajedno.
To je odličan način da svoju decu dovedete u pozitivno raspoloženje i da se raduju dogovorenom događaju. To je pobjeda. Vaš alat je da smislite što više zabavnih aktivnosti.

Ograničite vrijeme, ali budite fleksibilni

Budite realni, i ne postavljajte ekstremne granice. Tako će djeca biti spremna da učestvuju bez galame.

Napravite nedeljni raspored koji može da se mijenja na dnevnoj osnovi. Na primer, ako dijete ide taj dan u kino, tada ćete smanjiti dogovoreno vrijeme pred ekranom. I suprotno, nije strašno da malo produžite vrijeme, ako ima 15-tak minuta do kraja filma koji gleda. Važno je biti fleksibilan.

Dečja soba nije zona u kojoj se drže uređaji
Da biste kontrolisali korištenje tehnike, treba da imate ekrane u vidnom polju. Nije dobro da dijete zaspi uz ekran, niti da koristi bilo koji uređaj u krevetu. Ekrani su van dječije sobe.
Ne zaboravite: vaša kuća-vaša pravila!

Učite djecu da pravim stavom održe dobro emocionalno i fizičko zdravlje, iako rastu u svijetu tehnologije. Nikada nije kasno da im pokažete da veliki, stvaran svijet zaista postoji.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button