O obrazovanju i odgoju

Sačuvajte vaša dobra djela: Osam načina za borbu protiv zavisti

Zavist ili ljubomora je osjećaj koji smo svi iskusili barem u nekom trenutku svog života.

To je moglo biti zbog komšijinog novog automobila, onda kada nam je kolega dobio veću platu, kada se neko pokazao boljim od nas u školi, ili čak zbog znanja koje neko posjeduje, piše portal iiph.com. To je negativna emocija koja ulazi u naša srca kada budemo svjedoci da neko dobije ono što mi želimo za sebe. Njena loša priroda je opisana u sljedećem hadisu:

“Čuvajte se zavidnosti, jer sigurno uništava dobra djela kao što vatra uništava drva.”  (Ebu Davud)

Evo osam načina za borbu protiv zavisti:

1. Traženje utočišta kod Allaha

Zavist koju osjećate nije podstaknuo niko drugi osim šejtana. To je razlog zašto nam Allah naređuje u posljednjem poglavlju Kur’ana da potražimo utočište kod Njega od: “(onog) koji šapuće [zlo] u grudi čovječanstva – iz redova džinna i ljudi” (Sura An-Naas: 5-6 )
Sljedeći put kad vas se ova bolest počne prikradati, odmah je otklonite koristeći jednostavan, ali moćan alat – izgovorite bismilu: „Tražim utočište kod Allaha od prokletog šejtana).

2. „Pobunite se“ protiv zavisti

Ovaj korak je nastavak prethodne tačke. Ne samo da nastojimo izbjeći šejtanove provokacije, nego i svjesno činimo napore da ga pobijedimo u njegovoj igri.

To nas čini da se pomjerimo od reaktivnog do proaktivnog!

Dakle, ako osjećate zavist prema drugim ljudima, zaustavite se i pobijedite potrebu da mislite loše o njima.

3. Činite dove

• za sebe – Umjesto da vas stalno prati osjećaj kao da vam nešto nedostaje u životu, učinite nešto po tom pitanju. Najbolja stvar koju možete učiniti jeste da zamolite Onoga ko može ukloniti ovaj osjećaj da vam pomogne. Ovakva dova će vam donijeti garantovane rezultate.

• za druge – Kada se osoba koja zavidi iskreno moli za onu osobu kojoj zavidi, ona otklanja sav animozitet između njih. Ovo je jedan od najefikasnijih načina da se „pobunite“ protiv zavisti i to podrazumijeva dvije nagrade za onog koji čini dovu:

• Nagradu za borbu protiv šejtana
• Bolja nagrada od onoga zbog čega ste zavidjeli drugim ljudima;

4. Rukujte se i razmjenite selam

Rukovanje i razmjena selama sa drugim ljudima otklanja osjećaj animoziteta.

5. Prestanite upoređivati sebe sa drugima

Sve se nalazi kod Allaha i samo On zna šta neko stvarno posjeduje i koliko to vrijedi u njegovim rukama. Zbog toga, prestanimo se upoređivati sa drugim ljudima, jer smo svi samo Allahovi robovi i ništa više od toga.

6. Cijenite ono što imate

Biti zahvalan zbog svega onoga što nam je Milostivi podario ne donosi samo zadovoljstvo u srcu, nego i dovodi do povećanja onoga što imamo!

To je predivan krug.

7. Budite najbolji što možete biti

Jedine stvari koje možemo kontrolirati su naši postupci i naše ponašanja. Nismo u stanju da kontrolišemo djela i ponašanje drugih ljudi, ali možemo dati sve od sebe da budemo najbolji i ostvarimo svoj puni potecijal. Fokusirajte se na sebe i neka džennet bude vaš krajnji cilj.

8. Vjerujte u Allaha i Njegove planove

Konačno, mislite na Allaha dž.š. u svakom trenutku. On zna kada će i šta će vam dati, te samo On zna šta je najbolje za vas.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button