Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kako da vaše dvorište bude bezbjedno za dijete?

Kako da vaše dvorište bude bezbjedno za dijete?

Dobra vijest je da u nekoliko jednostavnih koraka možete da pretvorite vaše dvorište u bezbjedno mjesto za djecu. Evo nekoliko savjeta sa kojima možete da počnete i ubrzo ćete i vi i vaše dijete opušteno uživati, bez ikakvog stresa o opasnostima koje vrebaju.

Popravite ogradu

Prije svega, morate da budete sigurni da vaše dijete ne može da pobjegne, tj. izađe iz dvorišta ako ga iznenada privuče nešto izvan njega. Najvažnije je da, dok je dijete malo, obratite pažnju na visinu i širinu ograde da biste bili sigurni da dijete ne može da se provuče kroz nju ili da je preskoči.

Obezbjedite kapiju

Čak i ako dijete ne može da preskoči ogradu, uvijek postoji šansa da može da otvori kapiju kada ne gledate. Najsigurnije je da dodate pouzdane mehanizme za sigurnost djece i to na svaku kapiju, ako ih ima više. A ako je vaše djete posebno vješto, koristite ozbiljnije brave koje ne može da otvori.

 Otarasite se otrova

Bilo da koristite herbacide, pesticide, mamce ili izbeljivače, stavite sve otrovne supstance i materije van domašaja djeteta – čak da ne može da ih dohvati ni ako se popne na merdevine. Najsigurnije je da ih zaključate na sigurno, suho mjesto. Neko jednostavno stavlja otrovne supstance na više police, ali zašto brinuti da će da padnu ili da će ih neko pomjeriti negdje drugde?

Još jedna važna stvar je da provjerite da u bašti i dvorištu nema otrovnih biljaka. Uvjerite se da nema otrovnih gljiva (koje znaju da se pojave nakon obilnih kiša), ali i cvijeća kao što su oleander, đurđevak ili hortenzija (za detaljniju listu pogledajte www.vma.mod.gov.rs). Ako ste nesigurni, potražite savjet stručnjaka.

 Uklonite sve oštre predmete i alatke

Oštri predmeti uvijek predstavljaju rizik. Mala djeca mogu da ih stave u usta, malo starija da pokušaju da ih koriste ili se igraju sa njima. Bez obzira na uzrast djeteta, najbolje je da uklonite ili zaštitite oštre ivice. Kao i otrovne supstance, i oštre predmete je najbolje držati pod ključem. I obratite pažnju da ste ih vratili na mjesto posle svake upotrebe. Čak i ostavljanje oštre alatke na minut kako biste ušli da se osvježite može da bude opasno jer se veoma lako zaboravi.

 Zaštitite dijete od trnja

Trnovite biljke mogu da budu opasne koliko i oštri predmeti. Bilo koje djete koje u jurnjavi upadne u trnoviti žbun će vam to potvrditi. Trnje može da ze zabode u kožu, izazove bol i krvarenje. Najbolje je da ovakve biljke potpuno uklonite ili ih uvežete tako da dijete ne može da se povrijedi (ako baš želite da ih zadržite).

 Smanjite betonske površine

Beton ima svojih prednosti – lakše ga je održavati od drugih materijala. Međutim, ako vaše djete padne, nema šanse da prođe bez povrede. Zato, kad god je to moguće, prekrijte betonske površine mekanijim materijalima pogodnijim za padanje. Ovo može da bude privremena mjera ili stalno rešenje.

Posebno upozorenje: Nikada nemojte podcjeniti opasnost bazena pa čak i bare! Jednostavno nije vrijedno rizika. Čak i plitka voda može biti fatalna. Obezbedite 100% sigurnost tako što ćete vodu zagraditi i redovno provjeravati bezbednost.

Budite pametni na suncu

Kada se vaše dijete igra napolju, preduzmite iste mjere predostrožnosti kao da idete negdje cijeli dan. Kažite im da nose kapu ili šešir, namažite ih kremom i obucite u zaštitnu odjeću. Čak i sa svom tom zaštitom, bolje je da bude u hladovini tokom sparnih dana pa je dobra ideja da se stavi neka vrsta zaklona.

Nadgledajte, nadgledajte, nadgledajte

Čak i ako ste preduzeli sve mjere predostrožnosti, ipak uvijek treba da posmatrate vaše djete. Možete misliti da ste videli svaku rupu, trn ili oštar predmet, ali može biti iznenađenja. A ako se slučajno nešto desi, što pre ste kod djeteta to bolje. Nemojte zato da ostavljate samo dijete u dvorištu dok je malo.

Edukujte, edukujte, edukujte

Teško je biti razuman sa malim djetetom. Ali nikada nije rano za edukaciju djeteta o bezbednosti. Čim razumije riječi kao što su “vruće”, “oštro” i “opasno” jasno mu pokažite na šta se odnose. Neće odmah shvatiti, ali nakon nekoliko ponavljanja sve će mu biti jasno.

najbolja mama na svetu

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top