Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Kako da odaberete knjigu za vašeg osnovca?

Kako da odaberete knjigu za vašeg osnovca?

 

Jedna od aktivnosti koje mogu biti odličan način provođenja slobodnog vremena jeste čitanje. Brojne studije ističu važnost čitanja tokom ljetnjeg raspusta – pored toga što donosi zabavu i uživanje, ono je važno za održavanje čitalačkih vještina stečenih tokom školske godine, ali i za razvijanje vokabulara, pismenosti i za podsticanje dječje kreativnosti i mašte.

Ono što je bitno jeste da djete motivišete na čitanje – kroz lični primjer ili kroz zajedničku posjetu biblioteci ili knjižari, gde djete može i samo da odabere knjigu koja mu se dopada.

Ovom prilikom izdvajamo pet romana za mlađe osnovce koji bi mogli da budu zanimljivo štivo ovog ljeta:

Tajni kulinarski klub

Napisala Lorel Remington

O čemu se radi: Dvanaestogodišnja Skarlet je česta tema popularnog bloga koji piše njena mama – što doprinosi brojnim problemima i ismijavanju s kojima se djevojčica susreće u školi. Kada je jedne večeri zalutala u fantastičnu kuhinju njene starije komšinice, Skarlet je pronašla savršen kutak za bijeg u kome se rodila ideja o formiranju Tajnog kulinarskog kluba…

Zašto da pročitaš: Tajni kulinarski klub je zabavan i savremen roman u kojem Skarlet sa svojim drugaricama i dečkom koji joj se sviđa postepeno, pomoću kuhanja, otkriva tajne sastojke za prijateljstvo, porodicu i ljubav.

Ova knjiga pobjedila je na konkursu za najbolji roman koji je 2015. godine organizovala britanska izdavačka kuća Chicken House u saradnji s magazinom Times.

Nevaljalci

Napisao Miloš Kratohvil

O čemu se radi: Mihal i Filip, učenici trećeg razreda, prijatelji su na život i smrt. Imaju dobro srce, pa ako im se učini da je nekome iz njihove okoline potrebna pomoć, odmah se bacaju na posao. Nažalost, sav Mihalov i Filipov trud uvijek padne u vodu, pa umjesto pohvala sa svih strana – pljušte opomene!

Zašto da pročitaš: Duhovita i dinamična priča o avanturama dvojice nerazdvojnih drugara prva je knjiga u jednom od najpopularnijih čeških serijala za djecu.

Loranga ima preča posla

Napisala Barbru Lindgren

O čemu se radi: Loranga ima preča posla roman je o članovima četiri generacije jedne neuobičajene porodice – Loranga je neobičan otac koji uvek želi da se takmiči i da po svaku cijenu pobedi svog jadnog sina Masarina. Na njihovom imanju živi i Dartanjan, Lorangin tata, koji se svakog jutra budi kao neka nova ličnost – jednog dana je vodoinstalater, drugog dana Jelensko Stopalo… Na vrhu jednog bora u šumi živi i Dartanjanov deda, koji je toliko star da može da jede samo sjemenke i da kuka kao kukavica. A tu je i žirafa koja spava na đubrištu s glavom u staroj konzervi, a kad ne spava, jede sve ono na šta naiđe…

Zašto da pročitaš: Autorka ovog romana je čuvena švedska spisateljica Barbru Lindgren, dobitnica jedne od najvažnijih svjetskih nagrada za dječju književnost – Astrid Lindgren Memorial Award. U ovom maštovitom i smešnom romanu ona nas vodi kroz dogodovštine članova ove šašave porodice, sagledavajući svijet ovih junaka na način blizak djeci.

Konj u čizmicama

Napisao Žef Arts

O čemu se radi: Fika je na poklon dobila konja. I to ne bilo kakvog konja! To je pravi islandski poni, koji je nekada radio u cirkusu. Roditelji  se ne slažu s tim da ona zadrži Lasea, jer u njihovom malom dvorištu uopšte nema mjesta za cirkuskog konja. Uz sve to, tog konjića traži i jedan stari klovn koji želi da povrati svoju slavu. Fika je, međutim, obećala prijateljici Olgi da će se brinuti o Laseu i učiniće sve da ga zadrži…

Zašto da pročitaš: Ovaj nježni roman dopašće se svima koji vole životinje i brinu o njima. Posebno je zanimljivo to da je i autor ove knjige veliki ljubitelj životinja – sa suprugom i troje dece živi na malom seoskom imanju u Belgiji.

Izvor: detinjarije.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top